Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
16.37

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 16.37

7 let, 8 mesecev

Židan: Predlog Bruslja o semenih bomo temeljito preučili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je v Bruslju zatrdil, da bodo predlog Evropske komisije o semenih, ki je v Sloveniji dvignil veliko prahu, temeljito preučili.

Po za zdaj dostopnih informacijah in zagotovilih komisije so sicer po ministrovih besedah bojazni nevladnih organizacij odveč. Minister je povedal, da uradno predloga Bruslja še nimajo, a da ve, da so prišli preko medijev v javnost vmesni osnutki, ki pa so se nato še kar spreminjali, tako da so po njihovih informacijah in po trditvah komisije bojazni nevladnih organizacij odveč.

Minister: Uredba ne bo posegla v avtohtone sorte Uredba, ki jo je predlagala komisija, namreč po ministrovih besedah ne bo posegla v avtohtone sorte, česar se bojijo nevladne organizacije. Poleg tega pri enotnejši registraciji in nadzoru nad semeni ne predvideva nobenega koraka, ki bi dajal prednost velikim gospodarskim družbam.

"Vendar, mi smo bili s strani nevladnih organizacij opozorjeni, da moramo biti pri tej uredbi pozorni, in bomo pozorni," je zatrdil minister. "Nikakor pa se ne bo zgodilo nič podobnega, kot se je pred dobrim letom z nesrečno uredbo o koncesijah, ki je dejansko šla povsem neopažena mimo vladnih in parlamentarnih struktur," je še dodal.

Predlog o semenih sodi v sklop zakonodajnega svežnja "pametnejših pravil za varnejšo hrano", ki ga je v začetku meseca predlagala komisija.

Prejšnji osnutki predloga so v številnih članicah, tudi v Sloveniji, sprožili točo kritik, na primer da bo Bruselj nepoklicnim vrtnarjem prepovedal uporabo in celo izmenjavo semen. Te kritike po navedbah komisije niso utemeljene. Komisija namreč trdi, da prinaša sveženj enostavnejša in prožnejša pravila za trženje semen in drugega rastlinskega razmnoževalnega materiala, ne ureja pa uporabe semena za nepoklicne vrtnarje in kmetovalce.

Ne spreglejte