Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
14.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 20. 7. 2012, 14.35

7 let, 2 meseca

Zaradi EPK opazen porast obiska tujih turistov (2)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V včerajšnjem članku smo prikazali splošno stanje slovenskega turizma v višku sezone in ob koledarskem poletju, danes pa sledi pregled stanja po nekaterih večjih destinacijah v Sloveniji.

Tistih, s katerih so nam na naše povpraševanje odgovorili s podatkih o trenutnem turističnem obisku in polletnih rezultatih.

Terme Olimia: manj domačih, več tujih gostov Najprej poglejmo, kako kaže v dveh večjih zdraviliščih, ki sicer, kot smo navedli včeraj, ustvarijo največ nočitev. V Termah Olimia imajo v svojih namestitvenih zmogljivostih trenutno 1300 gostov, sicer pa v prvi polovici leta beležijo enako število nočitev kot v istem obdobju lani, pri čemer manjši upad nočitev domačih gostov nadomeščajo s tujimi (trenutno razmerje med obojimi pa je 50 : 50). Letos so zabeležili precej več gostov iz Belgije, Danske, Nizozemske in Rusije, opažajo pa, da se gosti za rezervacije odločajo v zadnjem hipu. Kar zadeva dnevne kopalce, je bil njihov obisk na približno enaki ravni kot lani v tem času, kar pomeni okrog 1800 kopalcev dnevno, več pa jih je ob koncu tedna.

Rogla in Terme Zreče: rekordno število športnih ekip Na Rogli in v Termah Zreče so prvi polovici leta poslovali za 2 odstotka bolje kot v primerljivem obdobju lani ter gostili 71 odstotkov domačih in 29 odstotkov tujih gostov. Ob tem so v istem obdobju zaznali 4-odstotni upad domačih gostov in kar 14-odstotno porast tujih, ki prihajajo predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije, Italije, Madžarske, Nemčije, pa tudi iz Rusije in Turčije. Zadovoljni so tudi z obiskom dnevnih kopalcev, ki jih je trenutno 17 odstotkov več kot v lanskem letu. Iz Unior turizma so še sporočili, da letos gostijo rekordno število športnih ekip in reprezentanc, med njimi slovensko košarkarsko in rokometno reprezentanco, nogometaše Crvene zvezde, ukrajinske in katarske rokometaše, košarkarje Irana ... K temu dodajmo še, kot so nam sporočili iz TIC Zreče, da so tuji gostje v prvih štirih mesecih ustvarili 33.314 nočitev tujih gostov in 86.415 nočitev domačih gostov, skupno pa 119.729.

Postojnska jama vse bolj privlačna za goste z Daljnega vzhoda Postojnsko jamo, največjo in najbolj obiskano slovensko turistično znamenitost, je lani obiskalo dobrega pol milijona gostov, od tega približno 90 odstotkov tujih. Obiskovalci prihajajo z vsega sveta, letno zabeležijo od 130 do 160 različnih držav. V letošnjem letu predvidevajo podobno končno številko, nekoliko pa se spreminja struktura, saj so v prvem poletju zabeležili manj domačih obiskovalcev ter precej večje povpraševanje s tujih trgov. Veliko število gostov prihaja tudi iz držav Daljnega vzhoda, Japonske, Kitajske, Koreje, Indije, ki že pomenijo znaten delež v skupnem številu obiskovalcev. Letos so v Postojnski jami uvedli avdiovodenje, ki je gostom na voljo v kar 14 jezikih.

Bled: več nočitev, zaskrbljeni zaradi upadanja britanskih gostov V Turizmu Bled trenutne statistične podatke ocenjujejo kot zelo obetavne, saj so za 6 odstotkov povečali število nočitev v primerjavi z lanskim letom. Do sredine julija so tako tuji turisti, ki v strukturi gostov predstavljajo kar 93 odstotkov, ustvarili 221.704 nočitev, domači gostje 16.915, skupno torej 238.619 nočitev. Zadovoljni so tudi s pozitivnimi rezultati na posameznih trgih, žal pa tudi zelo zaskrbljeni zaradi (še vedno) upadanja gostov iz Velike Britanije, je povedala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled. Kot dodaja, je avgust je še vedno nepredvidljiv. Vsako leto so Bled v zadnjem trenutku napolnili gosti iz Italije. Letošnje napovedi sosedov niso tako optimistične, a še vedno upajo, da bo glede italijanskih gostov sezona dobra. Sicer pa tudi letos opažajo, da je zunajpenzionska poraba manjša kot v preteklih letih, sicer pa si precej prometa obetajo tudi od tradicionalnih blejskih dnevov, ki potekajo ta konec tedna.

Maribor: izrazit porast zaradi EPK 2012 V Mariboru in na mariborskem Pohorju so v prvih šestih mesecih zabeležili skupno 170.618 nočitev domačih in tujih gostov, kar pomeni za 2,8 odstotka več kot lani, povprečna doba bivanja je 2,6 dneva, razmerje med domačimi in tujimi gosti pa približno 70 : 30 v prid tujim gostom. Kar zadeva dnevni obisk, je podatkih Zavoda za turizem Maribor Hišo stare trte, kot eno največjih znamenitosti v Mariboru, v prvih šestih mesecih obiskalo 31.978 obiskovalcev, kar pomeni za 82 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, samo v juniju pa kar za 95 odstotkov več. V TIC Maribor so v prvih šestih mesecih registrirali 16.610 obiskovalcev, kar je za 53 odstotkov več kot lani, za kar dvainpolkrat pa se je povečalo število vodenj po mestu (največ jih je sicer v nemščini, in sicer 80 odstotkov). Dnevni obiskovalci mesta prihajajo predvsem iz Avstrije, Nemčije, Italije, Francije, Rusije in seveda Slovenije.

Trend rasti pa je še posebej opazen v zadnjih mesecih, kar na Zavodu za turizem Maribor pripisujejo dejstvu, da je Maribor letos evropska prestolnica kulture.

Velenje: kot partnersko mesto ima tudi večji obisk zaradi EPK V Velenju so v prvih šestih mesecih ustvarili 3.300 nočitev domačih in 7.300 tujih gostov, skupaj torej 10.600 nočitev, kar je za 20 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Kar zadeva dnevne goste, je Velenje do junija obiskalo 15.452 ljudi, kar je pol več kot lani v tem obdobju, od tega 14.577 domačih in 875 tujih obiskovalcev. Na Turistično-informativnem centru Velenje (TIC) pravijo, da je med tujci največ Avstrijcev in Nemcev (približno 20 odstotkov), sledijo pa Nizozemci in Italijani, Hrvati in državljani drugih nekdanjih jugoslovanskih republik, opažajo pa porast turistov iz Kanade in Belgije. Sicer pa so tudi iz TIC Velenje potrdili, da gre povečan obisk mesta pripisati vplivu projekta EPK 2012, kjer je Velenje vključeno kot partnersko mesto.

Bovec: Slaba zimska sezona, nič bolje poleti Iz Bovca so nam posredovali podatke, da je bila zimska sezona zelo slaba, saj je bilo malo snežnih padavin. Tudi začetek poletne sezone hotelirji ocenjujejo kot zelo slab, k čemur naj bi tudi botrovalo slabo vreme. V prvih štirih mesecih so tako ustvarili 24.812 nočitev in zabeležili 7.894 prihodov dnevnih gostov, opažajo pa povečan obisk čeških in nizozemskih gostov. Kot menijo v TIC Bovec, je težava, da so turisti postali zelo "razvajeni" z raznimi meteorološkimi spletnimi stranmi. V preteklosti, ko so se odločili za dopust, so preprosto prišli v destinacijo, sedaj pa preverijo vreme na spletu in če vidijo narisan oblaček, raje ostanejo doma, pravijo v bovškem TIC-u.

Kot so sporočili iz LTO Sotočje – TIC Kobarid je bilo letos od januarja do junija v občini Kobarid nekaj manj nočitev kot lani, kar pa po njihovem mnenju ne pove veliko, saj glavna sezona šele prihaja. Največ imajo slovenskih gostov, sledijo nemški, avstrijski in italijanski gosti, ki spadajo bolj med dnevne obiskovalce. Teh je sicer približno enako kot lani. Veliko je kampistov. Zato pa je bilo v prvih petih mesecih več nočitev kot lani v občini Tolmin, število dnevnih obiskovalcev pa je na lanski ravni. Tudi zanje glavna sezona še prihaja. Največ je slovenskih gostov, sledijo še Nemci in Francozi.

Idrija: velika pričakovanja po vpisu na seznam Unesca Na TIC Idrija so nam lahko posredovali samo podatke o številu turistov, ki so obiskali njihov center do konca julija, teh je bilo 969, od tega 259 tujcev ter 710 domačih obiskovalcev. Lani so zabeležili 2.485 obiskovalcev, od tega 1.105 tujih in 1.380 domačih, kar je bilo 39 odstotkov več kot v letu 2010. Med obiskovalci vodijo italijansko govoreči, sledijo jim angleško, francosko in nemško govoreči obiskovalci. Znatno se je povečal obisk pohodnikov na trasi Via Alpina ter turistov, ki želijo aktivno preživljati svoj prosti čas. Opazno se je povečal tudi obisk turističnega rudnika Antonijev rov in gradu Gewerkenegg. Kot pravijo v Idriji, so z obiskom zadovoljni, pričakujemo pa, da se bo obisk mesta znatno povečal v drugi polovici leta 2012 zaradi vpisa Idrije na seznam Unesca in bo tako bolj prepoznavna doma in v tujini.

Ne spreglejte