Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
11.30

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

privatizacija

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 11.30

7 let, 3 mesece

Video: "Strah pred tujim kapitalom v Sloveniji je iracionalen"

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Ne verjamem, da lahko gremo iz krize brez resnega lastniškega prestrukturiranja Slovenije," pravi minister za finance Uroš Čufer.

Predsednik republike Borut Pahor gosti posvet o privatizaciji. Sogovorniki bodo med drugim iskali odgovore na vprašanja, kako določiti, katera državna podjetja bodo ostala v državni lasti, kako naj poteka proces prodaje, da bo pregleden in brez tveganja korupcije, ter kdaj prodati in kaj narediti s kupnino od prodaje.

Minister za finance Uroš Čufer je uvodoma povedal, da se je treba za zagon gospodarstva v državi zadolžiti, privatizacija pa je ob tem po njegovih besedah edina možnost, da ostane Slovenija podpovprečno zadolžena država.

Privatizacija vedno bolj sprejemljiva Kot je dejal, je bila privatizacija še pred kakšnimi šestimi leti nekaj zelo obskurnega, danes pa je vedno bolj sprejemljiva, še posebej za mlajše generacije. "Ne verjamem, da lahko gremo iz krize brez resnega lastniškega prestrukturiranja Slovenije," je poudaril in dodal, da je privatizacija tudi način za izboljšanje korporativnega upravljanja. Meni, da boljše ko bo korporativno upravljanje podjetij, manjša bo potreba po privatizaciji in obratno.

Prepričan je, da je za uspešno izvedbo privatizacije potreben transparenten, odprt in profesionalno voden postopek, v katerem bodo sodelovale tudi tuje investicijske banke. Poleg tega si moramo po njegovem mnenju še pridobiti verodostojnost glede izvedbe privatizacije, zato poudarja, da se moramo lotili vsakega primera posebej in si tako z dejansko izvedbo privatizacije določenih podjetij pridobiti kredibilnost. Ob tem se je dotaknil tudi prodaje Telekoma Slovenije, glede katere je zatrdil, da bodo do konca septembra poiskali najboljšega svetovalca, ki bo vodil prodajo podjetja.

Gašpar Mišič: Tisti, ki mislijo, da država ne sme reševati podjetij, se motijo Državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek Gašpar Gašpar Mišič je poudaril, da je že "rahlo sit teoretiziranja". "Pokazati moramo, koliko znamo in koliko veljamo. Če samo teoretiziramo, se ne bo zgodilo nič," je zatrdil.

Pojasnil je, da se je v tej državi končno začelo reševati gospodarstvo, ki je zaradi preveč dolžniškega kapitala zašlo v težave. "Tisti, ki razmišljajo, da država ne sme reševati podjetij s svojim denarjem, se motijo. Mi rešujemo samo zdrava jedra," je bil jasen Gašpar Mišič, ob tem pa je poudaril še, da jih pri reševanju podjetij lastniki ne zanimajo.

"Noben resen investitor se ne bo ukvarjal s politiko" Poslanec SDS Marko Pogačnik je opozoril, da bomo v Sloveniji odgnali investitorje, če bo moral DZ dati zeleno luč za prodajo vsakega podjetja posebej, saj se noben resen investitor po njegovem mnenju ne bo ukvarjal s politiko.

Prepričan je tudi, da bi morali podjetjem, ki se bodo prodala, zagotoviti kupca iz panoge, saj bomo tako lahko zagotovili rast teh podjetij in odpiranje novih delovnih mest, glede kupnine pa je dejal, da bi se morala nameniti razvoju strateških podjetij oziroma vrniti v gospodarstvo, ne pa da bi se z njo financirali socialni transferji.

"Tuji partnerji si ne želijo nove tempirane bombe" Po besedah ekonomista Igorja Mastena privatizacija ni zadosten pogoj za povečanje učinkovitosti gospodarstva. Kot je dejal, ekonomski učinek ni bil nikoli v ospredju kot cilj privatizacije, pač pa je šlo preprosto za pritisk naših partnerjev v mednarodnih integracijah, ki si v svoji bližini niso želeli nove tempirane bombe.

Med pozitivnimi učinki privatizacije je izpostavil tudi znižanje stroškov zadolževanja države, saj mednarodni finančni trgi, na katerih se zadolžujemo, iščejo signale, da Slovenija lahko deluje kot normalno tržno gospodarstvo.

Bomo spet delali iste napake? Direktor Soda Tomaž Kuntarič je izrazil skrb, da bomo pri privatizaciji ponovili napake iz prvega vala privatizacije, ko smo med drugim ljudem razdelili certifikate, za katere velika večina sploh ni vedela, koliko so vredni, poleg tega pa se boji tudi, da bomo kupnino znova porabili za integralni del proračuna in da bo denar spet šel v porabo.

Han: Sanacija bank bo omogočila socialno državo Predsednik uprave Leka Vojmir Urlep je poudaril, da je Lek po prodaji Novartisu pred desetimi leti postal eden njegovih največjih razvojnih in proizvodnih centrov. Strah pred tujim kapitalom v Sloveniji se mu zato zdi iracionalen, saj je prepričan, da imamo dovolj znanja in sposobnosti za tekmovanje na trgih.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je nasprotno kot Kuntarič prepričan, da lahko gre denar od prodaje podjetij tudi v integralni del proračuna, saj bi se tako zmanjšal dolg države, zadolževanje pa bi bilo posledično cenejše. Poudaril je še pomen sanacije bank, saj meni, da bomo z njihovo sanacijo sanirali tudi javne finance, kar nam bo po njegovem mnenju prineslo socialno državo

Ne spreglejte