Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
8.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 8.28

7 let, 2 meseca

V prvem četrtletju višja plača zaposlenih pri fizičnih osebah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Povprečna mesečna neto plača oseb, zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah, je za prvo letošnje četrtletje znašala 632,49 evra.

Bila je bila za 0,2 odstotka višja kot četrtletje pred tem in za dva odstotka višja kot v enakem obdobju lani.

Povprečna mesečna bruto plača znašala 897,55 evra Povprečna mesečna bruto plača zaposlenih pri fizični osebi je za prve tri mesece znašala 897,55 evra. Glede na zadnje lansko četrtletje je bila za 0,4 odstotka nižja, glede na enako obdobje lani pa za 2,1 odstotka višja, ugotavlja Statistični urad RS.

Najvišja povprečna plača je bila v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo Povprečna bruto plača zaposlenih pri fizični osebi je bila najvišja v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo; znašala je 1262,21 evra. Najnižja je bila v dejavnosti kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti, kjer je znašala 639,66 evra.

Najbolj so se zvišale plače v predelovalnih dejavnostih Glede na enako obdobje lanskega leta se je povprečna mesečna bruto plača za prvo četrtletje najbolj zvišala v predelovalnih dejavnostih (za 3,4 odstotka) in dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil (za 3,1 odstotka). Najbolj pa se je medtem znižala v dejavnostih poslovanje z nepremičninami (za 8,6 odstotka) in v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (za dva odstotka).

Med povprečnimi mesečnimi bruto plačami prvega letošnjega četrtletja je bila najvišja povprečna mesečna bruto plača za januar, znašala je 899,13 evra. Bruto plača za marec je znašala 898,92 evra, za februar pa 894,58 evra.

V letu 2010 manj kot odstotek razlike med moško in žensko bruto plačo Povprečna bruto plača za uro dela v Sloveniji je oktobra 2010 znašala 8,56 evra za moške, za ženske pa le pet centov manj. To pomeni manj kot odstotek razlike med moško in žensko plačo, kažejo začasni podatki državnega statističnega urada.

Po mednarodnih standardih izračunavanja razlik med moškimi in ženskimi plačami, kjer se kot osnova uporabljajo bruto plače za plačano uro, so ženske v Sloveniji leta 2010 v povprečju zaslužile 99,4 odstotka povprečne bruto plače moških. Moška bruto plača za plačano uro je v povprečju znašala 8,56 evra, ženska pa 8,51 evra.

V večini dejavnosti moški zaslužili v povprečju več od žensk V letu 2010 so v večini dejavnosti moški zaslužili v povprečju več od žensk. Edina izjema so bili promet in skladiščenje, ravnanje z odpadki ter gradbeništvo. Razlog je v poklicni in izobrazbeni strukturi, saj je bil v teh treh dejavnostih delež žensk z višjo šolsko izobrazbo in bolje plačanim poklicem višji kot pri moških, pojasnjujejo na statističnem uradu.

Ne glede na to pa je delež žensk v teh dejavnostih precej nižji od deleža moških. Največja razlika med moškimi in ženskimi plačami je bila v drugih dejavnostih, kjer so bile moške bruto plače v povprečju za 26,6 odstotka višje od ženskih bruto plač.

Višje bruto plače v poslovnih subjektih z večjim številom zaposlenih V poslovnih subjektih z večjim številom zaposlenih so bile leta 2010 bruto plače v povprečju višje kot v tistih z manjšim številom zaposlenih. Povprečna letna bruto plača je bila najvišja v poslovnih subjektih z več kot 250 zaposlenimi osebami. Tam je znašala skoraj 19.000 evrov na osebo, medtem ko je poslovnih subjektih z manj kot desetimi zaposlenimi znašala nekaj več kot 14.100 evrov.

Primerjava plač po starostnih skupinah kaže, da so starejši zaposleni v povprečju zaslužili več od mlajših, in sicer skoraj za trikrat. Tako so najvišjo povprečno letno bruto plačo v letu 2010 prejemali starejši od 60 let (29.271 evrov), najnižjo pa mlajši od 20 let (10.149 evrov).

Največ zaposlenih oseb v starostni skupini od 30 do 39 let Največ (31,4 odstotka) zaposlenih oseb je bilo v starostni skupini od 30 do 39 let. Ti so v letu 2010 prejeli 17.029 evra povprečne letne bruto plače.

Raziskovanje o strukturi plače se izvaja vsaka štiri leta v vseh državah Evropske unije.

Ne spreglejte