Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
12.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Umar banka gospodarstvo brezposelnost

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 12.37

7 let, 2 meseca

Umar: Umiritev zaostrovanja na trgu dela, v bančnem sistemu poslabšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kazalniki gospodarske klime v Sloveniji so v začetku drugega polletja ostali na ravni z začetka leta. Na trgu dela se je zaostrovanje razmer prekinilo, v bančnem sistemu pa se je še pospešilo.

Gre za zadnje ugotovitve, ki jih v zadnji številki Ekonomskega ogledala ugotavlja Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

V evrskem območju kazalniki gospodarske aktivnosti v začetku drugega polletja kažejo rahlo poslabšanje, julija se je precej zmanjšala predvsem proizvodnja predelovalnih dejavnosti, ki je padla na najnižjo raven letos. Precejšen upad proizvodnje je beležila zlasti Nemčija. Vendar pa kazalniki razpoloženja in gospodarske klime še naprej nakazujejo izboljšanje gospodarske aktivnosti v prihodnjih mesecih.

Manj denarja od prodaje v storitvenih dejavnostih V Sloveniji je bila večina vrednosti kratkoročnih kazalnikov gospodarske aktivnosti na začetku drugega polletja na podobni ravni kot v začetku leta. Julija se je zvišal le realni izvoz blaga, ki edini presega povprečno vrednost iz leta 2008. Obseg proizvodnje predelovalnih dejavnosti se je po stagnaciji v drugem četrtletju julija znižal.

Znižala se je tudi vrednost opravljenih gradbenih del, ki pa se je v predhodnih mesecih krepila in bila kljub julijskemu znižanju prvič po koncu leta 2008 medletno višja, po visoki junijski rasti, spodbujeni z nakupi pred dvigom DDV, se je znižal prihodek od prodaje v storitvenih dejavnostih in v trgovini na drobno.

Pospešeno slabšanje kakovosti bančnih terjatev Zaostrovanje razmer na trgu dela se je po močnem poslabšanju na začetku leta v zadnjih mesecih prekinilo. Število delovno aktivnih se je julija drugi mesec zapored skromno povečalo, medletno pa je bilo manjše. Stopnja registrirane brezposelnosti ostaja nespremenjena vse od začetka leta (po desezoniranih podatkih 13,1 odstotka), število registriranih brezposelnih pa se je avgusta na letni ravni povečalo. Povprečna bruto plača na zaposlenega je julija ostala nespremenjena in je bila le nekoliko višja kot pred letom.

V bančnem sistemu se je slabšanje kakovosti bančnih terjatev v zadnjih mesecih dodatno pospešilo. Avgustovsko znižanje obsega posojil domačih bank domačim nebančnim sektorjem je bilo najmanjše letos, kljub temu pa se je obseg posojil domačim nebančnim sektorjem v osmih mesecih letos znižal za 1,2 milijarde evrov, kar krčenje posojilne aktivnosti ohranja na ravni okoli sedem odstotkov letno, ugotavlja Umar. Banke še naprej neto odplačujejo tuje obveznosti, znova se je nekoliko znižal obseg vlog gospodinjstev, obseg vlog države pa povečal.

Sloveniji se je položaj na lestvici globalne konkurenčnosti od začetka krize močno poslabšal Obseg slabih terjatev v slovenskem bančnem sistemu se je v zadnjih mesecih izrazito povečal, samo julija za okoli 260 milijonov evrov. Delež slabih terjatev je dosegel 16,9 odstotka vseh terjatev bančnega sistema oz. 2,9 odstotne točke več kot konec lanskega leta.

Banke zaradi izrazitejšega poslabševanja kakovosti bančne aktive pospešeno oblikujejo rezervacije in oslabitve, ki so se v osmih mesecih letos povečale za 675,6 milijona evrov oz. skoraj pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

"Slovenija še naprej ostaja ena izmed držav, ki so uvrstitev na lestvici globalne konkurenčnosti od začetka krize močno poslabšale," pravijo na Umarju in dodajajo, da je v tem obdobju med državami EU nazadovala iz povprečja v zadnjo četrtino članic.

Ne spreglejte