Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
9. 12. 2014,
13.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Svilanit

Torek, 9. 12. 2014, 13.28

6 let, 7 mesecev

Svilanit naslednje v vrsti podjetij, ki se selijo v tujino

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi neugodnih gospodarskih razmer bo Svilanit v Kamniku ohranil le trgovino, nekaj oddelkov razvoja in trženja ter minimalni del proizvodnje. Koliko delavcev bo ostalo brez službe, še ni znano.

"Zmanjševanje in posledično selitev proizvodnje v tujino je proces, ki v Svilanitu traja že od leta 2009. Tako se del naših proizvodov že sedaj proizvaja v Turčiji in delež se bo še povečal. Proces se bo še nadaljeval, vendar to še zdaleč ne pomeni ukinjanja blagovne znamke Svilanit, ampak ravno nasprotno – skrb za njeno ohranitev. To je poslovni model, ki ga večina uspešnih družb v Sloveniji in v tujini, predvsem pa nam konkurenčna podjetja, izvajajo že več let in je pravzaprav edini možen model, ki hkrati dopušča nadaljevanje razvoja družbe," pojasnjuje direktorica proizvajalca tekstilnih izdelkov Svilanit Mojca Šubic.

Kot je dodala, je razlog za selitev proizvodnje predvsem ekonomski. "Stroškov tekstilne proizvodnje v Sloveniji trg ne priznava. Poslovno okolje v Sloveniji je žal vsak dan bolj neugodno – kar se v delavno intenzivnih panogah še bolj občuti. Dvig kakovosti izdelkov in hkratno znižanje stroškov njihove proizvodnje sta mogoča le s selitvijo proizvodnje v tujino ter večjim razvojem v Sloveniji," je še zapisala. O selitvi proizvodnje je sicer prvi poročal časopis Gorenjski glas.

Lani s 5,7 milijona evrov dolgov Kam selijo proizvodnjo in kdaj naj bi se to zgodilo, uradno še ni znano. Števila presežnih delavcev v Svilanitu še niso dokončno opredelili, bo pa glavnina tistih, ki bodo ostali brez služb, iz proizvodnje. Ta bo, kot pravi direktorica, v okviru možnosti, torej v minimalnem obsegu, še vedno ostala tudi v Kamniku. Prav tako v Kamniku ostajajo oddelki razvoja, oblikovanja in trženja, pa tudi trgovina Svilanit.

Podjetje Svilanit je bilo ustanovljeno leta 1938 v Kamniku. V Sloveniji poslujeta Svilanit in hčerinsko podjetje Svila. Svilant ima podružnice na Hrvaškem, Poljskem in v Srbiji. Svoje izdelke prodajajo v več kot 30 državah po celem svetu. Lani so imeli 222 tisoč evrov izgube in 5,7 milijona evrov dolgov.

Ne spreglejte