Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
11. 5. 2017,
19.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Natisni članek

virtualna resničnost Microsoft Disney startup Viar Marko Munda

Četrtek, 11. 5. 2017, 19.07

6 let, 7 mesecev

Viar, slovenski startup leta po mnenju mednarodne konference Podim

Slovenski startup leta: kako prepričaš svetovne velikane?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

1

Viar | Foto STA

Foto: STA

Slovenski startup leta Viar je marca upihnil drugo svečko obstoja, v tem času pa že sodelujejo tudi z velikani Disneyem, Microsoftom in Samsungom. Prepričali so jih s kvaliteto in zanesljivostjo, razlaga tehnični direktor Marko Munda.

Letošnji nagrajenec mednarodnem konference Podim za najboljši slovenski startup je podjetje Viar, ki se ukvarja z virtualno resničnostjo.

Viar je marca praznoval drugo leto obstoja, od svojega nastanka pa jim je uspel preboj na mednarodni trg, v lanskem letu pa so prihodke povečali za desetkrat. V kratkem času obstoja so prepričali tudi svetovno znanja podjetja kot so Disney, Microsoft, Samsung in Bosch. Za Disney so naprimer naredili VR očala za pomocijo filma Levji kralj.

"Preden prideš do kontakta s svetovnimi korporacijami je potrebnega velika predhodnega dela. Ob tem so nam vrata do njih odprle reference. Ko prideš v nek določen krog podjetij in če so zadovoljne s tvojim delom, potem veliko lažje prideš v kontakt z velikimi podjetji," o začetkih sodelovanja z velikimi svetovnimi korporacijami pravi tehnični direktor Viarja Marko Munda.

In kako so jih prepričali? "Predvsem s kvaliteto. Stranki se vedno posvetimo 110-odstotno. Poslušamo naše uporabnike, kaj so njihovi dejanski problemi in nato oblikujemo naš produkt tako, da ta problem rešuje," razlaga Munda.


Slovenski start-up, ki je prepričal Disney, Microsoft, Samsung in Bosch 


"Prvi koraki, ko iščeš ljudi, ki ti potrdijo, da je tvoj produkt zanimiv na trgu, so najtežji in najbolj pomembni," je prepričan tehnični direktor Viarja Marko Munda. | Foto: Podim "Prvi koraki, ko iščeš ljudi, ki ti potrdijo, da je tvoj produkt zanimiv na trgu, so najtežji in najbolj pomembni," je prepričan tehnični direktor Viarja Marko Munda. Foto: Podim

Imajo se za slovensko podjetje

Na trgu virtualne resničnosti Viar ponuja dva produkta – kartonasta očala Viarbox za virtualno resničnost in spletno platformo Viar360, ki na enostaven način omogoča ustvarjanje zgodb v virtualni resničnosti.

V Viarju je trenutno zaposlenih 13 ljudi, podjetje pa imajo odprto v Sloveniji in v ZDA, kjer sta tudi solastnika Jernej Mirt in Blaž Zafošnik, zaradi boljšega kontakta s tamkajšnjimi podjetji.

"Imamo se za slovensko podjetje, tudi vsi zaposleni so Slovenci. V ZDA smo podjetje odprli zaradi lažjega dogovora z investitorji. Vsa očala so sestavljena in narejena izključno v Sloveniji. Na dan imamo dva sestanka, vhodni in izhodni. Naš jutranji je njihov večerni in obratno. Njihov večerni sestanek je ob 11 zvečer. Imamo zelo dobro definirano, kdo je za kaj odgovoren, tako da ne prihaja do težav," geografska razdalja ne predstavlja težav.


Tri leta delali zastonj, nato v 20 urah zaslužili 80 tisoč dolarjev


Prvo za pomoč arhitektom, nato v nekaj mesecih do prodora v ZDA

Med podjetji, s katerimi sodelujejo je tudi Microsoft. | Foto: Reuters Med podjetji, s katerimi sodelujejo je tudi Microsoft. Foto: Reuters Njihova ideja o Viar360, s katerim ustvarjate zgodbe v virtualni resničnosti, se je začela kot pomoč arhitektom, kjer pa je zelo omejen z vidika potencialnih strank.

"Pri praktično vseh njihovih projektih je stranski produkt 3D izris. Izris si stranka na monitorju težko predstavlja. Mi smo potem zadevo nadgradili in naredili 3D sprehode skozi prostore. Ta prvotni trg je bil zelo omejen, sploh v Sloveniji. Kasneje smo naredili še 360 stopinjski pogled z nadgraditvijo interaktivnosti in odšli v ZDA," so bili začetki celjskega startupa.

Najhujše je čakanje na vprašanje, če delaš pravo stvar

Najbolj mučno je bilo čakanje, ali je za stvar, ki so jo naredili, kdo pripravljen plačati. "Čakanje na potrditev naših produktov na trgu je zelo mučno. Da ti nekdo reče: To kar delate je pravilno in sem pripravljen za to plačati. Prvi koraki, ko iščeš ljudi, ki ti potrdijo, da je tvoj produkt zanimiv na trgu, so najtežji in najbolj pomembni," se prvih korakov spominja Monda, ki v Sloveniji vodi razvojni oddelek.

"Nikoli ne naredimo projekta do konca, preden ne preverimo na trgu, ali je sploh zanimiv in bi koga prepričal. Naredimo minimalisticno verzijo in jo preverimo pri uporabnikih," je nasvet vsem, ki se podajajo na podjetniško pot, da je bolje prej preveriti trg.

Kaj je platforma Viar 360?

Viar360 je spletna platforma za ustvarjanje interaktivnih vsebin za virtualno resničnost na podlagi sferičnih slik in videev. Omogoča podjetjem, da brez posebnega tehničnega znanja ustvarijo izkušnje za izobraževanje zaposlenih, prodajne predstavitve, promocije, itd… Če znate uporabljati PowerPoint, boste znali uporabljati tudi Viar360.

Viar | Foto: STA , Foto: STA ,

Kakšna so očala Viarbox?

Sestavljena so iz kartona, temeljijo pa na Googlovemu cardboardu, vendar z nekaterimi izboljšavami. Do zdaj so jih prodali okoli sto tisoč.

"Krog proizvajalcev na tem področju v Evropi in ZDA ni tako velik. Pri očalih jih je še nekaj, pri platformi pa praktično ni nobenega s podobnim produktom, zato je včasih potrebno reševati težave na zelo kreativen način, ker ne moreš nikamor pogledati, kako so drugi to podobno težavo rešili," o razmerah na področju virtualne resničnosti pravi Munda.

Ne spreglejte