Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2015,
10.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

gospodarstvo konkurenčnost

Sreda, 30. 9. 2015, 10.42

6 let, 7 mesecev

Slovenija po konkurenčnosti gospodarstva tik za Ruando

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu tudi letos ostaja Švica, v najnovejšem poročilu o svetovni konkurenčnosti ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF).

Slovenija je tokrat pridobila 11 mest in se med 140 državami uvrstila na 59. mesto, neposredno za Ruando in tik pred Makedonijo. Švica je mesto najbolj konkurenčne države na svetu zasedla sedmo leto zapored. Letos je v ocenjevanju različnih področij prejela skupno 5,76 točke od sedmih možnih. Drugo mesto je ohranil Singapur, na tretjem sledijo ZDA.

Slovenija, ki je na lestvici lani izgubila osem mest, je tokrat s skupno oceno 4,28 točke pridobila 11 mest. Najslabšo oceno si je prislužila na področju razvitosti finančnega trga in v sklopu pri ocenjevanju dostopa do kreditov. Najboljšo oceno pa je dobila na področju zdravstva in izobraževanja.

Celotno poročilo lahko preberete tukaj.

Lestvica kombinacija gospodarskih kazalcev in ankete med menedžerji Redna letna lestvica globalne konkurenčnosti WEF je sestavljena iz kombinacije gospodarskih kazalcev in ankete med menedžerji, pri čemer imajo odgovori slednjih večjo težo.

V WEF izpostavljajo, da je konkurenčnost, razumljena kot višja produktivnost, še vedno ključni vzgon rasti. Bolj uspešne so tiste države, ki spodbujajo talente ter investicije, ki krepijo inovacije.

Počivalšek: Delali bomo za večjo konkurenčnost, ne za boljše ocene Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v komentarju na lestvico znova poudaril, da bodo za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva ključni predvsem ukrepi na treh področjih: administrativne ovire, stroški dela in delovna zakonodaja.

"To bomo delali, da bo naše gospodarstvo bolj konkurenčno, ne pa da bodo naše ocene boljše," je dejal minister in dodal, da ga "te uvrstitve me zanimajo, kolikor so dodaten pritisk, da delamo tisto, kar moramo narediti - ustvarjati pogoje za boljšo konkurenčnost."

Ne spreglejte