Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2015,
15.46

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obveznice banke

Torek, 17. 3. 2015, 15.46

8 mesecev, 1 teden

Slovenija bo prvič zgodovini izdala 20-letne obveznice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija je bankam Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs, Societe Generale in Unicredit podelila mandat za organizacijo izdaje nove referenčne serije 20-letnih obveznic. Donos na obveznice narasel.

Kot soorganizatorki bosta sodelovali NLB in Abanka Vipa. Obveznice bodo izdane v bližnji prihodnosti, odvisno od razmer na finančnih trgih, so sporočili z ministrstva za finance.

Slovenija bo tako prvič izdala 20-letne obveznice. Do zdaj je izdala največ 15-letne obveznice, kar se je zgodilo marca 2011.

O morebitni vnovični zadolžitvi Slovenije je prejšnji teden v Bruslju novinarjem spregovoril finančni minister Dušan Mramor, ki je poudaril, da finančno ministrstvo spremlja razmere na trgih in poskuša, ko je najbolj ugodno, refinancirati oziroma financirati finančne potrebe.

Mramor je takrat dodal, da ne gre le na splošno za dobre razmere na finančnih trgih, temveč gre vsekakor za to, da je Slovenija z lastnim ukrepanjem bistveno bolj kot druge države znižala donosnost na svoje obveznice.

Donos na slovenske obveznice takoj po napovedi novega zadolževanja presegel en odstotek Donos na slovenske desetletne obveznice je v zadnjem obdobju na rekordno nizkih vrednostih. Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic z zapadlostjo septembra 2024, ki se je še dopoldne gibal okrog 0,87 odstotka, je po napovedi novega zadolževanja države z 20-letnimi obveznicami poskočil in popoldne presegel en odstotek.

Na elektronski borzi MTS je okoli 16. ure znašal 1,01 odstotka, kar je 0,19 odstotne točke nad izhodiščem. Na elektronski borzi MTS se sicer danes zvišuje večina zahtevanih donosov na obveznice držav območja evra, vendar pa donosi na ostale obveznice niso narasli za več kot 0,10 odstotne točke.

Obresti so se proti večeru znova začele zniževati. Po zadnjih dostopnih podatkih so ob 17.30 znašale 0,93 odstotka, s čimer so bile 0,11 odstotne točke pod izhodiščem. Na elektronski borzi MTS se je sicer danes zviševala večina zahtevanih donosov na obveznice držav območja evra.

Zahtevan donos na 10-letne nemške obveznice, ki bodo zapadle februarja 2025, je danes narasel za 0,02 odstotne točke na 0,28 odstotka. Pribitek slovenskih obveznic na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 0,73 odstotne točke.

Ne spreglejte