Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 11. 2012,
13.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 11. 2012, 13.38

7 let, 2 meseca

Skupina Datalab v poslovnem letu s 14 odstotkov višjim prihodkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupina Datalab je v poslovnem letu, ki se je izteklo konec junija, ustvarila 4,2 milijona evrov prihodka od prodaje, kar je 14 odstotkov več kot leto prej.

V tekočem ni naslednjih dveh poslovnih letih načrtujejo rast prihodka, predvsem na račun konsolidacije trga ponudnikov. Namesto širitve je predvidena krepitev položaja na obstoječih trgih.

Kot kaže revidirano poročilo za lani, se je na ravni skupine dobiček iz poslovanja znižal za šest odstotkov na 558.000 evrov, čisti dobiček pa zvišal za tri odstotke na 538.000 evrov.

Proizvajalec poslovne programske opreme je v minulem poslovnem letu število uporabnikov zvišal 17 odstotkov na nekaj manj kot 27.400. Prihodki od prodaje so porasli za 14 odstotkov, pri čemer so se za sedem odstotkov znižali prihodki od prodaje licenc, za 27 odstotkov pa so porasli prihodki iz osveževanja pogodb.

"Število uporabnikov se povečuje, delno pa nam pada vrednost licenc, ki jih aktiviramo. Imamo več uporabnikov, imajo pa ti običajno cenejše licence ali jih imajo manj. Tu se vidijo učinki krize," je na današnji predstavitvi rezultatov v Ljubljani dejal glavni izvršni direktor Datalaba Andrej Mertelj (na sliki).

Ocenil pa je, da bodo, tako kot v preteklosti, uporabniki, ki začnejo z enostavnim produktom, dokupovali druge različice in da se bo v dveh letih to stanje izboljšalo.

Rast pri osveževalnih pogodbah je deloma posledica spremenjenega načina prodaje, deloma pa višjih cen, je povedal Mertelj. Po njegovih besedah želijo iz enkratnih prihodkov, ki jih predstavlja prodaja licenc, v večji meri preiti na stalne prihodke, ki jih prinašajo osveževalne pogodbe.

Skupina 80 odstotkov prihodka ustvari v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in BiH. V Sloveniji je prodaja porasla za 31 odstotkov, na Hrvaškem za 29 odstotkov, v BiH je upadla za odstotek, v Srbiji porasla za štiri odstotke, v Črni gori za 18 odstotkov, v Makedoniji za 56 odstotkov. V Bolgariji, kjer je prodaja upadla za 64 odstotkov, bodo začasno zamrznili podjetje. Na Hrvaškem za prihodnje leto pričakujejo precejšnjo rast, saj bo zaradi uvedbe davčnih blagajn z novim letom po celotni državi treba prilagoditi programsko opremo, pri čemer Mertelj pričakuje, da bo v poštev prišlo okoli 140.000 podjetij.

Družba je letos razvila nov produkt, Pantheon FarmAccounting, ki je namenjen kmetijskim pridelovalcem. Povpraševanje pričakujejo zaradi potreb po poročanju prek mreže računovodskih podatkov s kmetijskih gospodarstev FADN, po boljšem upravljanju kmetij in po zagotavljanju sledljivosti. Zaenkrat je pripravljen za Slovenijo, v drugih državah pa izvajajo pilotne projekte.

Krepko rast so letos beležili pri t.i. hostingu oz. zagotavljanju storitev v oblaku, pri čemer je bilo to na voljo le v Sloveniji, v tekočem poslovnem letu pa naj bi bilo tudi na ostalih trgih.

Širitve na druge trge zaradi negotovih razmer ne načrtujejo, osredotočili se bodo na poglobitev obstoječih trgov. Po Mertljevih besedah želijo na trgih doseči več kot 30-odstotni tržni delež.

Za tekoče poslovno leto matično družbo Datalab načrtujejo 4,7 milijona evrov skupnih prihodkov, za leto 2014 okoli šest milijonov, za leto 2015 pa 7,9 milijona evrov. Napovedi Mertelj utemeljuje s pričakovanji glede konsolidacije trga ponudnikov.

Ne spreglejte