Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
16.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 16.38

7 let, 2 meseca

Rotnik ovadil Besednjaka, ta navedbe iz ovadbe zavrača kot neresnične

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji prvi mož Teša Uroš Rotnik je kazensko ovadil neznanega storilca in vodjo odbora za aktivni nadzor investicije v Teš 6 Deana Besednjaka.

Besednjak je navedbe iz ovadbe, v kateri Rotnik neznanemu storilcu očita ponarejanje listin, Besednjaku pa nepooblaščen vdor v poslovno-informacijski sistem Teša, označil kot neresnične in zavajajoče.

Besednjak: Nepooblaščenega vdora ni bilo Kot je na novinarski konferenci pojasnil Besednjak, je Rotnik kazensko ovadbo podal na zadnji dan minulega leta. Trditve o nepooblaščenem vdoru v poslovno-informacijski sistem Teša so po Besednjakovih besedah neresnične, saj dostop do podatkov, povezanih z investicijo v IT, omogoča pogodba o izvajanju aktivnega nadzora za investicije iz novembra 2009, ki jo je podpisal tudi Rotnik.

"Trditev, da gre za nepooblaščen vdor v poslovno-informacijski sistem Teša, je smešna. Menim, da je namen kazenske ovadbe diskreditacija mene kot predsednika odbora za aktivni nadzor investicije v Teš 6," je zatrdil Besednjak, ki si želi čimprejšnje preiskave zadeve s strani organov pregona, ki bodo, tako Besednjak, Rotnikove trditve iz ovadbe zavrgle. Besednjak se bo glede Rotnikove kazenske ovadbe posvetoval tudi s pravnimi strokovnjaki in se odločil o morebitnih nadaljnjih korakih zoper Rotnika.

Janežič: Rotnik želi obstruirati delovanje nadzornega sveta Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Janežič, ki je kazensko ovadbo zoper Besednjaka označil kot neutemeljeno, je zadnje dogodke pripisal zadnjim spremembam v nadzornem svetu HSE, dogodki v zvezi s kazensko ovadbo pa po njegovih besedah niso vzor korporativnega upravljanja. Na zadnji seji nadzornikov je namreč Rotniku naklonjen član nadzornega sveta Franc Rosec Besednjaku predložil kazensko ovadbo in želel na ta način, tako Janežič, obstruirati delovanje nadzornega sveta v novi zasedbi.

Rotnik se je odpravnini javno odpovedal Rotnik je že pred časom razburil tudi z odpravnino, ki jo je ob primopredaji želel, kasneje pa se ji je odpovedal. Teš je sicer Rotniku odpravnino v višini dobrih 25.000 evrov neto (šest mesečnih plač) nakazal konec decembra lani, a jo je ta vrnil z obrazložitvijo, da se ji je javno odpovedal. Kot poudarja direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simon Tot, pa se Rotnik odpravnini uradno ni nikoli odpovedal. Uradna odpoved odpravnini namreč pomeni pravno podlago Tešu za neizplačilo odpravnine.

Rotnik je, tako Tot, želel dokument, s katerim bi vodstvo Teša potrdilo, da je poravnal vse obveznosti do Teša in da Teš ne bo terjal nobenih zahtevkov več do njega. To pa pomeni, da v primeru ugotovljenih nepravilnosti pri vodenju Teša in projektu Teš 6 Rotnik ne bi imel nobenih odgovornosti in bi bil odvezan vsakršnih dolgov do družbe. "Takšnega dokumenta vodstvo Teša ne more in ne sme podpisati, saj bi podpisal lahko v primeru ugotovljenih nepravilnosti pomenil oškodovanje družbe," je zatrdil Tot.

"Projekt TEŠ 6 napreduje" V HSE obžalujejo, da se projektu izgradnje šestega bloka Teša na pot še vedno postavljajo številne prepreke v obliki posameznikov in njihovih dejanj. Projekt je po Janežičevih besedah uspešno prestal postopek čezmejnih vplivov na okolje, kar je osnova za pridobitev gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja ter za črpanje prve tranše kredita pri Evropski investicijski banki v višini 110 milijonov evrov. Poleg tega je že pripravljena tudi pogodba za črpanje drugega dela kredita pri Evropski banki za obnovo in razvoj v višini 200 milijonov evrov, ki bo podpisana predvidoma 12. januarja.

Razširjena organizacijska shema Poleg tega si novo vodstvo Teša, kot navajajo v družbi in njeni lastnici HSE, besedah prizadeva tudi za stroškovno realizacijo 1,2 milijarde evrov vrednega projekta. Potrjena je bila tudi razširjena organizacijska shema projekta Teš 6, ki bo omogočala izvedbo naložbe v zastavljenih časovnih, finančnih in tehničnih okvirih. Z novo shemo se bo število ljudi, ki delajo na projektu, povečalo za 20, imena bodo znana prihodnji teden.

17 ljudi v projektni skupini podpisalo odstopno izjavo Tot je pojasnil, da je ob primopredaji v projektni skupini za Teš 6 delovalo približno 27 ljudi, 17 od njih jih je pred iztekom leta podpisalo odstopno izjavo - Tot je doslej sprejel odstop dveh članov, tudi odstop vodje projektne skupine Bojana Brešarja, ki pa ostaja zaposlen v Tešu. Kot poudarja Tot, je od omenjenih 17 članov skupine v projektu aktivno sodelovalo le 13 ljudi, pri čemer so samo trije ali štirje na projektu Teš 6 delali 100-odstotno, ostali pa sodelujejo tudi pri projektih na blokih 3, 4 in 5.

HSE je v projekt vložila 200 milijonov evrov HSE kot družba je v projekt Teš 6 doslej vložila 200 milijonov evrov, Teš pa sedem milijonov evrov. Na strani investitorja, torej Teša, je bilo za namene projekta do zdaj podpisanih za več kot 800 milijonov evrov pogodb.

Ne spreglejte