Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
13.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prisilna poravnava

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 13.03

7 let, 2 meseca

Prisilna poravnava Mersteela tudi uradno potrjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Upniki nakelskega Mersteela so v skoraj 93 odstotkih potrdili prisilno poravnavo Merkurjeve metalurške družbe, zato je kranjsko okrožno sodišče izdalo sklep o potrditvi poravnave.

To pomeni, da bodo navadni upniki, ki imajo skupaj za 44,5 milijona evrov terjatev v petih letih poplačani 55-odstotno, prednostni upniki pa bodo poplačani v celoti.

Za prisilno poravnavo glasovalo 37 navadnih upnikov Kot je razvidno in sklepa sodišča, ki je bil objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, je za prisilno poravnavo glasovalo 37 navadnih upnikov, ki imajo skupaj za 41,3 milijona evrov terjatev. Vsota zneskov terjatev upnikov, ki so glasovali za poravnavo, predstavlja 92,82 odstotkov terjatev navadnih upnikov, ki imajo glasovalno pravico.

Poplačilo 11 odstotkov letno Navadni upniki, med katerimi prevladujejo dobavitelji, bodo tako v prihodnjih letih prejeli 55-odstotno poplačilo svojih terjatev. Poplačani bodo 11 odstotkov letno, pri čemer bo prvi del poplačan v roku dveh let od pravnomočno potrjene prisilne poravnave. Ta bo postala pravnomočna, ko poteče 15-dnevni pritožbeni rok na objavljeni sklep o potrditvi prisilne poravnave.

Upraviteljica prisilne poravnave Katarina Benedik je povedala, da pritožb na potrjeno prisilno poravnavo ne pričakuje. Sama ugotovitev uspešnosti prisilne poravnave pa je bila vezana na razsodbo o pritožbi na prijavljene terjatve Nove Kreditne banke Maribor in Nove Ljubljanske banke, ki jo je moralo kranjsko sodišče počakati.

Obetajo si lažje poslovanje Na podlagi sklepa višjega sodišča v Ljubljani, da sta terjatvi verjetno izkazani, je bilo mogoče izračunati v kakšni višini je bila prisilna poravnava potrjena. Že pred mesecem dni, ko se je glasovanje o prisilni poravnavi končalo, pa je bilo jasno, da je bilo uspešno. Sedaj, ko je odločitev tudi uradna, si lahko v Mersteelu obetajo lažje poslovanje, saj bodo lahko pri dobaviteljih nastopili kot zanesljiv partner.

Pojasnilo dobaviteljem Direktor Mersteela Darko Gregorič je pojasnil, da bodo sedaj dobaviteljem napisali pismo, v katerem bodo pojasnili, da je postopek prisilne poravnave zaključen in da ni več bojazni za stečaj. Ob tem Gregorič računa, da se bodo odnosi z dobavitelji tako bistveno izboljšali in bo Mersteel, ki sedaj celotno blago plačuje vnaprej, dobil boljše pogoje poslovanja.

Mersteel, ki je bil od dneva ustanovitve pod močnim vplivom hudega upada na področju metalurgije, je zaradi težav na trgu in težav Merkurja kot krovne družbe v začetku novembra lani začel postopek prisilne poravnave. Skupaj je v postopku prisilne poravnave 348 upnikov prijavilo za 155 milijonov evrov terjatev, od tega jih je upraviteljica priznala za 69 milijonov evrov, visoke terjatve Merkurja, NKBM in NLB pa so bile prerekane.

Večje poplačilo terjatev Zaradi učinkovitih ukrepov racionalizacije, uspešnih dogovorov z upniki in poslovanja, ki presega zastavljene plane, je lahko Mersteel upnikom ponudil večje poplačilo terjatev od 30-odstotnega, ki je bilo po načrtu finančnega prestrukturiranja sprva predvideno.

"Prva bitka je dobljena" "Prva bitka je dobljena, sedaj pa nas čaka resno in odgovorno delo, da izvedemo, kar smo zapisali v načrtu finančnega prestrukturiranja, da uresničimo sanacijski program in da bomo lahko izplačali upnike, ki so verjeli našim obljubam," je poudaril Gregorič.

Pojasnil je, da so rezultati iz tekočega poslovanja že približno na ničli, lahko pa bi bili boljši, če bi imeli možnost črpanja kredita. Gregorič je prepričan, da je podjetje sedaj izpolnilo vse dodatne pogoje, zato bo v sredo ponoven sestanek z vsemi štirimi bankami, ki bodo zagotovile tri milijone evrov svežega posojila in faktoring. V naslednjih dneh pa bodo končno začeli črpati sredstva.

Mersteel sicer lahko uspešno posluje Mersteel sicer tudi v času krize, ko so cene nekoliko padle, lahko uspešno posluje. V pomoč mu bo tudi dogovor z Merkurjem in dobavitelji o sinergijah. Podjetje pa se ozira tudi na tuje trge. Ob tem velja, da Mersteel zaenkrat ostaja brez strateškega partnerja. S potencialnim investitorjem iz Rusije so potekali še nekateri razgovori, vendar je bilo skupaj z upravo Merkurja dogovorjeno, da bodo podjetje najprej sanirali, saj bodo potem pogoji za morebitno prodajo boljši.

Glasovanje o prisilni poravnavi Merkurja Medtem se začenja tudi glasovanje o prisilni poravnavi Merkurja. Sodišče je upnike h glasovanju pozvalo 26. maja, upniki pa morajo glasovnice na okrožno sodišče v Kranju oddati v roku enega meseca od objave poziva.

Ne spreglejte