Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2012,
9.38

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 9. 2012, 9.38

7 let, 7 mesecev

Pridelavi pšenice in pire letos v Sloveniji namenjenih več kmetijskih površin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenski pridelovalci poljščin so letos namenili žitu za zrnje več, vsem ostalim skupinam njivskih posevkov pa manj površin njiv kot lani, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Po nekajletnem zmanjševanju je pridelavi pšenice in pire letos tako namenjenih 16,5 odstotka več površin oziroma skupaj 34.572 hektarjev. Z žiti za zrnje so v Sloveniji letos posejali 98.603 hektarjev njiv oziroma okrog 4500 hektarjev več kot v minulem letu. Razlika gre predvsem na račun povečanja površin za gojenje pire in pšenice. Pridelavi koruze za zrnje, ki se jo goji na 39.301 hektarjih in je tako še vedno vodilno žito za zrnje, je bilo v primerjavi z letom prej namenjene 2,2 odstotka manj površine.

Krompir se letos prideluje na 3378 hektarjih njiv, kar je sedem odstotkov manj kot prejšnje leto. V zadnjih 20 letih so se s krompirjem posajene površine v Sloveniji sicer zmanjšale za tri četrtine.

Za osem odstotkov so se v primerjavi z minulim letom zmanjšale površine, zasajene z industrijskimi rastlinami. Za petino so se zmanjšale površine, zasajene z oljnimi bučami, ki se jih letos tako goji na 4506 hektarjih. Skoraj za tretjino so se povečale površine s sojo, ki je zdaj posejana na 140 hektarjih. Površine hmeljevih nasadov, ki so se v zadnjih 20 letih skoraj razpolovile, so v tem letu še za 5,7 odstotka manjše kot v minulem letu.

Površine, namenjene pridelavi stročnic za suho zrnje, so v primerjavi z letom 2011 upadle skoraj za tretjino na 782 hektarov. Na upad je vplivalo predvsem zmanjšanje površin, posejanih s krmnim grahom. Tudi sicer so se površine s to krmno stročnico v zadnjih letih zmanjševale. Letošnje površine tako predstavljajo le še dobro desetino posejanih pred šestimi leti, še ugotavljajo na statističnem uradu.

Ne spreglejte