Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2019,
15.24

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

10

Natisni članek

Hrvaška Mercator Andrej Plenković

Četrtek, 19. 12. 2019, 15.24

4 leta, 4 mesece

Plenković: Začasni odvzem delnic Mercatorja večja težava za Slovenijo kot za Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

10

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odločitev slovenske agencije za varstvo konkurence, da Agrokorju začasno odvzame delnice Mercatorja, je večja težava za Slovenijo kot za Hrvaško, je med današnjim obiskom v Rimu ocenil hrvaški premier Andrej Plenković. Meni, da je odločitev slovenskega varuha konkurence "zunaj vseh okvirjev in praks".

Zdravko Počivalšek
Novice Varuh konkurence Hrvatom zasegel delnice Mercatorja #video

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je sklep o zasegu delnic izdala za zavarovanje plačila globe 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila zaradi nepravilno izvedenega prevzema kostelske polnilnice vode Costella, ki ga je nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić izvedel pred tremi leti.

Plenković je spomnil, da je odločitev AVK nepravnomočna

Prepričan je, da je takšna poteza absolutno neprimerna in krši pravice družbe, ki se bo pritožila na odločitev, postopek pa bo najverjetneje dolgotrajen. Poudaril je, da gre za primer iz leta 2016, še preden so v Agrokorju uvedli izredno upravo.

Andrej Plenković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Plenković je še zavrnil trditve, da je zaseg delnic povezan z arbitražnim sporom, in potrdil, da se je v Rimu ob robu srečanja srednjeevropske pobude pogovarjal tudi s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, je poročala hrvaška tiskovna agencija, Hina.

V Fortenovi, naslednici zdravega jedra propadlega Agrokorja, ki je od leta 2014 lastnik Mercatorja, so v sredo napovedali, da se bodo za zaščito svoje lastnine borili z vsemi pravnimi sredstvi. Dejali so, da gre za razlastitev zasebne lastnine Agrokorja, brez odločitve sodišča, ki bi to omogočala, in brez veljavne pravne podlage.

Predstavniki Mercatorja in Fortenove naj bi se danes srečali s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in slovenskimi dobavitelji. Podpisali naj bi memorandum o soglasju, ki bi urejal odnose med Mercatorjem in dobavitelji, a se je GZS za sestanek opravičila in predlagala, naj se ga prestavi na začetek januarja, so sporočili iz Mercatorja.

Na GZS so pojasnili, da so Mercatorju po njihovi torkovi pobudi, da memorandum podpišejo danes, poslali opravičilo. "Na GZS menimo, da se lahko aktivnosti priprave memoranduma o soglasju nadaljujejo po praznikih, ko bodo prisotni vsi akterji, ki so sedaj zaradi obveznosti v tujini odsotni," so dodali.

V Mercatorju in Fotenovi so izrazili obžalovanje, da se predstavniki slovenskih dobaviteljev sestanka niso uspeli udeležiti. Na njem bi namreč po njihovih navedbah podpisali memorandum o soglasju o ureditvi odnosov med Mercatorjem in njegovimi dobavitelji ter potrdil sedež upravljanja skupine Mercator, ki ostaja v Sloveniji.
 
Mercator
Novice Poslovanje Mercatorja skladno z lex Mercator
Ne spreglejte