Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2012,
18.40

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 29. 12. 2012, 18.40

7 let, 7 mesecev

Planet TV: Nakup NLB - dober posel ali zgrešena poteza?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji še vedno odmeva odločitev države, da od KBC kupi delež v NLB.

Medtem ko so nekateri mnenja, da je država z nakupom NLB naredila dober posel, saj je bil belgijski KBC stisnjen v kot in je delnica realno vredna več, drugi trdijo, da je to le še en pokazatelj, kako malo je dejansko vredna naša največja banka.

Da en evro za delnico ni realna cena, je prepričan ekonomist Maks Tajnikar. Kot je dejal, je simboličen evro delnica vredna za KBC, za kakšnega drugega investitorja pa bi bila lahko vredna tudi več. "Cena en evro za delnico odraža dejansko vrednost in porazno stanje v banki," pa je precej manj optimističen nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik.

Kar okoli dve milijardi evrov je Slovenija doslej vložila v ljubljanski sod brez dna, NLB, od tega 700 milijonov samo v času krize. Le za primerjavo: razvpiti 6. blok Termoelektrarne Šoštanj naj bi stal manj, okoli 1,3 milijarde. Objektivno odgovorni za slabo stanje NLB-ja so sicer znani.

Kot je za Planet TV dejal finančni minister Janez Šušteršič, pričakuje, da bodo vodstveni kadri v NLB odgovarjali za svoje poslovne odločitve, kot se je to zgodilo v primeru Hypo banke.

Ekonomska stroka se strinja, da bo vrednost NLB-ja s prenosom slabih terjatev na slabo banko porasla, a to še ne pomeni, da se bo nato našel kar tuj vlagatelj. Dejstvo, da država v NLB-ju želi ohraniti kontrolni delež, bo vlagatelje prej pregnalo.

Tajnikar pravi, da ga ta primer zelo spominja na primer Austrian Airlinesa v Avstriji, kjer je država prav tako vložila milijardo v sanacijo letalskega prevoznika, potem pa za nekaj 100.000 evrov prodala Lufthansi. "Nima nobenega smisla da se država v tem primeru še ohranja, takšne države ne bo sprejel niti investitor," dodaja.

Tega se zaveda tudi minister Šuštaršič, a ima trenutno zaradi koalicijskih partnerjev zvezane roke.

Preverili smo tudi, kdo so tisti, ki so NLB vodili ali vplivali na odločitve v njej, ko je bila pot v trenutno stanje najbolj strma. Tukaj mislimo v glavnem na, milo rečeno, vprašljive kredite med letoma 2006 in 2008. Predsednik uprave je bil Marjan Kramar. NLB je vodil od 1. februarja 2004 do februarja 2009. Tukaj lahko spomnimo, da je za svoje delovanje prejel milijonsko nagrado.

Tukaj so tudi tisti, ki so bili v tistem času člani uprave: Matej Narat in Alojz Slavko Jamnik sta bila pristojna za poslovanje z velikimi podjetji, Claude Deroose iz KBC-ja pa za upravljanje tveganj. Igor Marinšek ter Žiga Lavrič sta bila predsednika nadzornega sveta. Mimogrede, namestnica slednjega je bila Andrijana Starina Kosem. Ne moremo pa tudi mimo političnih funkcij v tistem času: Andrej Bajuk je bil finančni minister, premier je bil Janez Janša, Mitja Gaspari in Marko Kranjec pa sta bila v tem času guvernerja Banke Slovenije.

Ne spreglejte