Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 7. 2015,
9.14

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

drugi tir Luka Koper OECD ministrstvo za infrastrukturo

Torek, 21. 7. 2015, 9.14

7 let, 2 meseca

OECD kritična do drugega tira: državi se naložba ne bo poplačala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po neuradnih ugotovitvah OECD se Sloveniji naložba v drugi tir Luke Koper ne bi poplačala. Ob vse večji konkurenci sosednjih pristanišč bi bilo pametneje posodobiti poslovni model, predlagajo.

V Dnevniku so objavili nekatere neuradne ugotovitve Mednarodnega prometnega foruma (ITF) pri OECD, ki se dotikajo projekta drugega tira Divača-Koper. Avtorji med drugim ocenjujejo, da projekt pomeni veliko tveganje za Slovenijo.

(Pre)veliko breme za davkoplačevalce Novinar Primož Cirman izpostavlja, da bo projekt drugega tira Koper-Divača velikansko breme za davkoplačevalce, obstaja pa tudi tveganje, da se državi naložba ne bo poplačala. Pred gradnjo drugega tira bi bilo tako bolj pametno, da bi Luka Koper glede na vse večjo konkurenco sosednjih pristanišč nadgradila svoj poslovni model. To bi si slovensko pristanišče kupilo z zgraditvijo zalednega terminala v Divači, piše Cirman.

Investicija ekonomsko nevzdržna Avtorji analize naj bi bili po navedbah Dnevnika, ki se sklicuje na več virov, zelo kritični do projekta izgradnje drugega tira. Investicija naj bi bila ekonomsko nevzdržna, pa tudi neprivlačna za zasebne vlagatelje, saj naj država ne bi prodajala svojih deležev v Luki Koper in tovornem prometu Slovenskih železnic.

Luka Koper naj tudi ne bi bila sposobna zapolniti zmogljivosti, ki jih bo ob posodobljeni obstoječi progi do Divače ponudil drugi tir.

Ministrstvo za infrastrukturo rezultatov analize še ni predstavilo Analizo je ministrstvo za infrastrukturo naročilo pred meseci naročilo pri Mednarodnem prometnem forumu, nevladnemu sodelavcu Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Ministrstvo Petra Gašperšiča naj bi rezultate analize predstavili pretekli petek, a so dogodek odpovedali, češ da so potrebne dodatne preučitve.

Za komentar in pojasnila smo se obrnili tudi na vlado. Odgovor še čakamo

Ne spreglejte