Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
20. 10. 2017,
9.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

NetPRO

Petek, 20. 10. 2017, 9.54

6 let, 6 mesecev

"Namesto vprašanja, zakaj nekaj ni mogoče, se vprašajte, kaj če bi ..."

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
NetPRO konferenca | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Cilj oglaševanja ni več, da razglasiš, da imaš nek izdelek, ampak da identificiraš, s kom sploh komuniciraš. Treba je identificirati, komu prodajaš izdelek, pravi Branimir Brkljač, veteran direktnega marketinga.

Na tretji poslovni konferenci NetPRO v hotelu Lev o povezovanju in mreženju v poslovnem svetu je Brkljač iz Terre Panonice govoril o marketingu v času razpršene pozornosti. "Podatki kažejo, da karkoli daš na YouTube, bo v naslednjih sedmih urah in pol pogledala polovica ljudi, ki si bo ogledala ta posnetek. Za objavo na Facebooku je to dve uri," je dejal veteran direktnega marketinga in nekdanji partner v podjetju Studio Moderna.

Kako si lahko blagovna znamka zagotovi našo pozornost v času, ko si ne moremo predstavljati življenja brez različnih aplikacij, ki jih pred desetimi leti še ni bilo? "Prišli smo do novega profila potrošnika. Nova generacija ne dela velike razlike med javnim in zasebnim. Ima nov način komunikacije. Emojiji so nov jezik. Komuniciramo lahko z enim znakom, niti ne besedo," pravi, hitrost sprememb pa je ponazoril z besedami, da bo šel nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo, eden najbolj razpoznavnih športnikov na svetu, kmalu v pokoj: "Nastajajo aplikacije, s katero lahko naredite selfie s Cristianom Ronaldom."

Zgodila se je sprememba. Do zdaj je veljalo, da proizvedeš pozornost, ustvariš interes in nato se izvede nakup, je povzel Brkljač, čigar eden prvih projektov je bil Kosmodisk.

Danes je prava strategija sodelovanje: "Potrebuješ čas, da ustvariš svoje pleme. Karakteristika te zgodbe mora biti iskrena in pristna. V to zgodbo bodo ljudje verjeli. Samo tisti zgodbi, ki ji bodo verjeli, bodo ljudje pripadali in če ji bodo pripadali, jo bodo delili. Primarni cilj je dobiti sledilce, prijatelje in šele potem kupce. Še do včeraj je veljalo 'kupi moj izdelek in briga me, se vidimo naslednjič, ko prideš v trgovino'. Danes to morda velja za kakšne stare, uveljavljene izdelke, za nove pa ne."

Treba je spremeniti perspektivo

Brkljač je novo strategijo še dodatno razvil: "Če imate relevantno temo, imate relevantno sporočilo. Vzpostavljen je primarni stik (npr. imate rešitev za bolečo hrbtenico). Treba je vzpostaviti zaupanje, kar lahko dosežeš s pravo izkušnjo ljudi (npr. ljudje pripovedujejo o svoji dobri izkušnji z izdelkom za odpravo bolečin v hrbtenici)."

Pri tem svetuje, naj podjetja pozabijo na to, kateri medij je najcenejši, pomembno je oglaševati prek medija, ki ga spremljajo skupine ljudi, ki jih želite nagovoriti. "Ključno za razvoj vsakega projekta je 'propeling question'. Ko začneš nov projekt, pogosto dobiš odgovor, da nekaj ni mogoče zaradi tega ali tega. Spremeniti je treba perspektivo in namesto vprašanja, zakaj nekaj ni mogoče, postaviti vprašanje "kaj če bi ..." To pelje do rešitve."

"Marketing v času razpršene priložnosti je po eni strani izziv, ker kupca lahko dobiš, če vložiš čustva v temo, ki jo razvijaš. Gre za stvar perspektive. Za nekoga je to ovira, za nekoga pa razlog, da stopi korak naprej," je sklenil.

Ne spreglejte