Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
15. 1. 2014,
14.57

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 15. 1. 2014, 14.57

7 let, 4 mesece

Na slabo banko ne gredo le slabe terjatve

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slaba banka se zaveda potrebne transparentnosti prenesenih terjatev bank, a za objavo seznama nima pravne podlage. Novi glavni izvršni direktor ne bo dovolil vmešavanje politike v odločitve banke.

Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) še vedno prenaša terjatve NLB in NKBM v svoj portfelj, aktivnosti pa bodo predvidoma končane do konca januarja. Nekaterih slabih posojil še niso prenesli zato, ker so v fazi pogajanj z bankami. Seznam terjatev sta banki naredili sami, potrdil pa jih je bančni regulator. Do konca aprila, ko bodo dobili soglasje Evropske komisije, bodo opravili še prenos slabih terjatev Abanke.

Na DUTB ne gredo le slabe terjatve Vodstvo DUTB poudarja, da vse terjatve niso slabe, vendar sta se banki iz takšnega ali drugačnega razloga odločili za njihov prenos na DUTB. Za katere terjatve gre, ne želijo povedati, saj bi s tem dolgoročno lahko negativno vplivali na gibanje vrednosti premoženja.

Ovira jih tudi zakonodaja, ki se navezuje na bančno tajnost. To skušajo v sodelovanju z vlado spremeniti, da bi v prihodnje lahko postali bolj transparentni. Zavedajo se namreč, da skrivanje informacij zamegljuje sliko. So pa v omenjenem prenosu sprejeli že več kot deset odločitev o posameznih primerih. Prenesene terjatve so poplačali z obveznicami s poroštvom države, ki so po neuradnih signalih tržno zanimive.

Prodaja stanovanj ni edina možnost Konkretne odločitve DUTB, da zaradi prenizkih cen prekinejo prodajo stanovanj v Celovških dvorih, Torbjorn Mansson ni želel komentirati. Poudaril je le, da želijo za svoje premoženje iztržiti kar najvišjo vrednost, zato ne želijo v negotovih razmerah stanovanja prodajati pod pritiskom. "Prodali bomo, ko bo pravi čas," je namignil, da prodaja ni edina mogoča pot.

"Morda jih bomo pred prodajo ponudili v najem in tako zanje dobili več ali pa ponudili stanovanjskim skladom." O številu prenesenih stanovanj z obeh bank Mansson ni želel govoriti.

Novi glavni izvršni direktor ne bo trpel vmešavanja politike Vodstvo DUTB se je sicer z novim letom okrepilo z novim glavnim izvršnim direktorjem Christopherjem Gwilliamom.

Finančnik s 40-letnimi izkušnjami pri upravljanju premoženja je prišel iz latvijske družbe Reverta, kjer je zadnja tri leta vodil družbo za upravljanje nedonosnih terjatev na trgih baltskih držav. Poleg ZDA in Velike Britanije je več kot deset let deloval tudi v Romuniji in Madžarski ter državah nekdanje Jugoslavije.

Gwilliam, ki želi DUTB nadgraditi in jo voditi dinamično, poudarja pomen samostojnosti družbe. Čeprav so v lasti države, zagotavlja, da politiki ne bo dovolil vmešavanja v njihove odločitve. Vrednost prenesenega premoženja bodo optimizirali in s prodajo skušali iztržiti čim več denarja za državo oziroma davkoplačevalce. Transparentnost je praksa dobrega upravljanja, poudarja Gwilliam.

Iščejo še več finančnikov Ekipa izvršnih direktorjev na slabi banki je tako poleg Torbjorna Manssona, Janeza Škrubeja in Aleša Koršiča popolnjena. Še vedno pa intenzivno iščejo nove kadre, zdajšnjim 20 zaposlenim se bo do konca meseca pridružilo deset novih finančnih strokovnjakov. "Če vzpostavimo dobro strukturo družbe, lahko naredimo karkoli," je optimističen Mansson.

Ne spreglejte