Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
12.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Helios

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 12.49

7 let, 2 meseca

Ministrstvo za gospodarstvo ni vložilo kazenske ovadbe v primeru Helios

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ni vložilo kazenske ovadbe v zvezi s postopkom prevzema domžalskega Heliosa s strani avstrijske skupine Ring International.

Pričakuje pa, da bodo pristojni organi proučili in ocenili dvome o skladnosti prevzema z zakonodajo. Na ministrstvu pričakujejo, da se bo v Heliosu vzpostavil socialni dialog.

Odhajajoči gospodarski minister Metod Dragonja je na novinarski konferenci v Ljubljani opozoril na potrebo, da se v podjetju vzpostavi socialni mir, ki je bil porušen po prihodu avstrijskega lastnika.

Kazenska ovadba ne bo vložena Zaradi razmer v podjetju in groženj z odpustitvijo enega od vodilnih predstavnikov delavcev v podjetju so v zrak skočili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in prek medijev opozarjali avstrijske lastnike. Ti so, pogosto tudi prek medijev, zavračali obtožbe in opozarjali, da se podjetju dela škoda.

Dragonja pričakuje, da se bo v družbi vzpostavil socialni dialog, da bo novi lastnik ravnal družbeno odgovorno, Heliosovi zaposleni pa tako, da bodo zagotavljali konkurenčnost podjetja in njegov dolgoročni razvoj.

Glede kazenske ovadbe – možnost njene vložitve je Dragonja omenjal pred kratkim – je minister danes pojasnil, da so odprta vprašanja v zvezi s prevzemnim postopkom poslali na pristojne organe, predvsem Agencijo za trg vrednostnih papirjev, saj sami nimajo neposrednih preiskovalnih pristojnosti.

Obstajajo znaki, da bi bil lahko kršen zakon Dragonja pričakuje, da bodo pristojni organi te dvome ocenili, razčistili in ocenili skladnost prevzemnih postopkov z zakonom o prevzemih. Mnenje ministrstva je, da je bilo v fazi pred objavo prevzemne namere in ponudbe, ko je delnice prodajal konzorcij prodajalcev in je potekal postopek priprav na privatizacijo, "zaznati določene elemente, da so bile prevzemni družbi dane zaveze o tem, kako se bo financiral prevzem".

Pri tem obstajajo znaki, da bi bil lahko kršen zakon o prevzemih. Tudi iz nekaterih aktivnosti prejšnje uprave domžalskega podjetja naj bi izhajali znaki, da je ta nekoliko presegla zakonske določbe. Dragonja upa, da bodo pristojni te signale ocenili.

Spomnil je še, da je ministrstvo informacije v zvezi s postopki prevzema pridobilo od predstavnikov zaposlenih in nekaj tudi od medijev. Te informacije so ocenili in na začetku meseca opravili tudi pogovor s predstavniki skupine Ring International.

Ne spreglejte