Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2011,
19.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 11. 2011, 19.47

7 let, 2 meseca

Mertelj: Datalab danes bistveno močnejši kot kadarkoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljansko informacijsko tehnološko podjetje Datalab Tehnologije je danes bistveno močnejše in bolj urejeno kot kadarkoli, je pojasnil izvršni direktor družbe Andrej Mertelj.

"Minulo poslovno leto predstavlja konec dvoletnega obdobja prestrukturiranja, finančnega in organizacijskega. Tri četrtletja smo uporabili za zaključevanje tega procesa, zadnje četrtletje pa smo se končno začeli osredotočati na posel," je po predstavitvi rezultatov in načrtov še pojasnil Mertelj.

Podjetje je imelo lani 522.127 evrov čistega dobička Skupina Datalab je v preteklem poslovnem letu, ki so ga sklenili junija, po revidiranih podatkih prihodke od prodaje povečala za sedem odstotkov na 3,7 milijona evrov, čisti dobiček pa za 14 odstotkov na 522.127 evrov.

Za pozitivno poslovanje so "odgovorni" tudi zaposleni Med dejavniki, ki so pozitivno vplivali na poslovanje podjetja, Mertelj izpostavlja motivacijo zaposlenih. Slednji botruje delniško nagrajevanje, saj so v minulih teh poslovnih letih delavcem za nagrado prepustili kumulativno skoraj pet odstotkov podjetja. Pozitiven učinek je po besedah prvega moža Datalaba imela tudi finančna reorganizacija, saj so večino kratkoročnih virov nadomestili z dolgoročnimi. V minulem poslovnem letu so med drugim povečali število zaposlenih, za šest odstotkov na 102 zaposlena.

"Krizne gospodarske razmere ter spremljajoče pomanjkanje investicij" Na negativni strani pa Mertelj navaja krizne gospodarske razmere ter spremljajoče pomanjkanje investicij. To namreč vpliva na število novih projektov ter na njihovo dobičkonosnost. "Zaradi cenovnih pritiskov lokalne konkurence, ki za pridobitev posla diskontira do 75 odstotkov, ter čudnih akcij Microsofta, ki svojo programsko opremo ponuja po en evro, pa je pomemben strošek postalo diskontiranje cene licenc," še pravi Mertelj. Stečaji in nelikvidnost pa medtem vplivajo na Datalabovo prodajo osveževalnih pogodb, saj jih podjetja v težavah težje obnavljajo.

Zaradi tveganj in nejasnosti, ki vladajo v današnjem času, so pri napovedih zelo previdni. Tako za tekoče poslovno leto napovedujejo prihodke v višini od 5,9 milijona do 8,5 milijona evrov ter dobiček v višini od 0,5 milijona do enega milijona evrov.

Datalab nadaljuje s pridružitvami manjših tekmecev Ob vsem tem pa se na trgu, na katerem nastopa Datalab, zaradi zaostrenih gospodarskih razmer nadaljuje konsolidacija. Datalab tako nadaljuje s pridružitvami manjših tekmecev, ki ne morejo več uspešno konkurirati na trgu, a dobro poznajo svoje uporabnike in njihove informacijsko tehnološke potrebe. Julija lani so tako pridružili srbsko podjetje Bluesoft, oktobra letos pa srednje veliko hrvaško podjetje Datalink. Pripravljajo še več pridružitev, njihova dinamika pa je odvisna od stanja gospodarstva - slabše ko bo stanje, hitrejše bo združevanje - ter dostopnosti finančnih virov, ki jih imajo v ta namen.

Ne spreglejte