Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
12.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 6. 2013, 12.17

7 let, 2 meseca

Konzorcij prodajalcev Mercatorja pozval Agrokor, naj zviša ponudbo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V trdih pogajanjih, ki naj bi bila v sklepni fazi, naj bi konzorcij prodajalcev z NLB-jem na čelu pozval Agrokor, naj zviša ponudbo za Mercatorjevo delnico

Konzorcij prodajalcev je po neuradnih informacijah največji hrvaški zasebni holding v lasti Ivice Todorića pozval, naj zviša ponudbo za Mercatorjevo delnico (prvotno naj bi ponujal 110 evrov za delnico). Za koliko, uradno ni znano, v krogih blizu nekaterih prodajalcev iz konzorcija pa pravijo, da so Agrokor pozvali, naj ponudbo zviša vsaj do 120 evrov (danes je borzna cena Mercatorjeve delnice skočila za skoraj tri odstotke na okoli 91 evrov, celoten Mercator je torej vreden dobrih 342 milijonov evrov). V Agrokorju ne želijo komentirati poteka pogajanj, niti cene za Mercatorjevo delnico.

Za prodajo najpomembnejša cena in dogovor o dolgoročnem reprogramiranju milijardnega dolga Po mnenju posameznih poznavalcev ozadja devetega poskusa prodaje Mercatorja sta ključni vprašanji poleg ponujene cene za delnico tudi prihodnji razvoj Mercatorja in prestrukturiranje njegovega dobre 1,1 milijarde težkega dolga. Mercator, ki ga od junija lani vodi Toni Balažič, namreč nujno potrebuje dogovor z bankami o dolgoročnem reprogramiranju dolga. Največji domači trgovec s skoraj tretjinskim tržnim deležem, ki je lansko poslovno leto končal globoko v rdečih številkah s 104 milijoni čiste izgube in v rdečem posluje tudi letos, je prav zaradi procesa vnovične prodaje decembra lani zamrznil postopek monetizacije (prodaje nepremičnin), od katerega si je obetal več sto milijonov evrov, s katerimi bi zmanjšal zadolženost podjetja. V petek seja nadzornikov Pivovarne Laško, sej nadzornikov NLB-ja in NKBM-ja še ni predvidenih Da se pogajanja počasi zares bližajo koncu potrjuje tudi napoved petkovega sklica nadzornega sveta Pivovarne Laško na katerem naj bi odločali o soglasju k prodaji. Kako bodo glasovali nadzorniki glede prodaje Mercatorja? Prav Skupina Pivovarna Laško je skoraj 24-odstotni prodajalec - skoraj 53-odstotnega svežnja delnic Mercatorja, ki jih prodaja konzorcij. Drugi največji lastnici Mercatorja iz vrst konzorcija prodajalcev, NLB in ne NKBM, v teh dneh ne načrtujeta sej svojih nadzornih svetov.

Če bi kdo od prodajalcev morda le odstopil od prodaje, bo posel padel v vodo! V skladu s konzorcijskim sporazumom, ki so ga podpisali vsi prodajalci skoraj 53 odstotkov Mercatorja, je konzorcijska pogodba za člane nezavezujoča, kar preprosto pomeni, da lahko kdorkoli od prodajalcev svojega deleža v Mercatorju, če se s ponujeno ceno ali s preostalimi pogoji oziroma zahtevami ne bi strinjal, brez kazni odstopi od prodaje (če se prodajni delež po tem zniža pod polovico) in posel potem pade v vodo … Mercator ima doma in na tujem skoraj 1600 trgovin in več kot 20 tisoč zaposlenih Najboljši sosed je z okoli 12 tisoč zaposlenimi v Sloveniji največji delodajalec in zaposlovalec, sodeluje z okoli 1300 domačimi dobavitelji. Doma ima najboljši sosed 952 prodajaln, na Hrvaškem 244, skupaj pa ima Mercatorjeva trgovska mreža doma in na tujem – na Hrvaškem, v BiH, Črni gori in Srbiji (v začetku julija se po lanskem umiku iz Albanije Mercator dokončno umika še iz Bolgarije) – skoraj 1600 trgovin.

V sindikatu menijo, da Mercator potrebuje stabilnega lastnika, kar pa niso banke Prodajalci zlasti banke si končno želijo odprodati Mercatorjeve delnice tudi zaradi izgub in nasedlih naložb v preteklih letih, v skupini Pivovarni laško pa zaradi globoke zadolženosti in nujne razdolžitve. Prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju nasprotujejo v sindikalnih vrstah, čeprav priznavajo, da najboljši sosed potrebuje stabilnega lastnika, to pa gotovo niso banke. Še bolj ji nasprotuje tudi pristojni - kmetijski minister Dejan Židan, ki je v zadnjih mesecih že večkrat izjavil, da Mercator potrebuje kupca z denarjem in ne posojilom. Njegova stranka SD, pa tudi sicer načeloma nasprotuje prodaji prvega svežnja 15 podjetij, v katerih ima država večinski ali manjšinjski delež. Po ministrovem mnenju mora kupec imeti tudi strategijo prihodnjega razvoja Mercatorja, ki upošteva tudi domačo dobaviteljsko verigo.

Ne spreglejte