Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
21.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Švedska delo zaposlitev brezposelnost

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 21.26

6 let, 7 mesecev

Koliko bi privarčevali s selitvijo na Švedsko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delavec na Švedskem lahko s povprečno plačo 2200 evrov neto ob povprečnih življenjskih stroških na leto privarčuje 3600 evrov več kot Slovenec, ki zasluži slabih tisoč evrov neto mesečno.

Potem ko smo pisali o tem, kakšne so zaposlitvene priložnosti in delovne okoliščine na Norveškem, smo pogledali še, katerim kadrom bi se izplačalo iskati delo na Švedskem in kakšni so zaslužki.

Prostih delovnih mest petkrat več kot v Sloveniji Število prostih delovnih mest v Sloveniji vztrajno pada. Medtem ko je bilo januarja 2012 na voljo več kot 5900 delovnih mest, jih je bilo letos v začetku leta komaj nekaj več ko 4600.

Število prostih delovnih mest je v zadnjih letih upadlo tudi na Švedskem – medtem ko jih je bilo v letih 2011 in 2012 okoli 25 tisoč, jih je bilo lani slabih 17 tisoč. A negativna slika ni obveljala dolgo, že letos spomladi je bilo po podatkih švedskega statističnega urada na voljo 22 tisoč prostih delovnih mest.

Največje povpraševanje je po podatkih EURES po: - strokovnjakih, - pisarniških uradnikih, - natakarjih, - strokovnjakih za vzgojo in izobraževanje, - tehnikih in strokovnih sodelavcih, - voznikih tovornjakov in vlačilcev, - frizerjih, kozmetikih, - poklicih za preprosta dela, - prodajalcih, - strokovnjakih za svetovanje in vzgojno-izobraževalne metode.

Najprej delo, potem selitev Delo na Švedskem je najlažje najti prek spleta, največ oglasov je sicer objavljenih na strani njihovega javnega zavoda za zaposlovanje, vendar je slabost za tujce ta, da je večina oglasov v švedščini, kar pomeni, da je zahtevano tudi jezikovno znanje.

Tujcem so tako bolj prijazne informacije, ki jih ponujajo EURES ter zasebni zaposlitveni portali.

A na teh straneh ne boste našli vseh prostih delovnih mest, saj jih veliko sploh ne pride do teh portalov, temveč jih podjetja oglašujejo le na svojih spletnih straneh.

Delavec v povprečju zasluži 3300 evrov mesečno Pogoji dela na Švedskem se od podjetja do podjetja precej razlikujejo, saj so bolj ali manj določeni s kolektivnimi pogodbami. Vendar morajo biti te v skladu z delovno zakonodajo, ki pa je zelo stroga in močno ščiti zaposlene.

Kar zadeva plače, so te na Švedskem precej boljše kot v Sloveniji. V povprečju delavci prejemajo 30600 švedskih kron bruto mesečne plače oziroma približno 3300 evrov. Povprečna neto plača medtem znaša dobrih 2200 evrov, kar je dobrih 1200 evrov več kot v Sloveniji.

Podatka o minimalni plači ni mogoče pridobiti, ker je ta določena s posameznimi kolektivnimi pogodbami.

Delovni teden je na Švedskem dolg prav toliko kot v Sloveniji, to je 40 ur, pri čemer je število nadur omejeno na 48 ur mesečno. Delavci so upravičeni do najmanj 25 dni plačanega letnega dopusta.

Koliko je v Skandinaviji dražje življenje? Življenjski stroški osebe, ki na Švedskem živi sama, v povprečju znašajo nekaj več kot tisoč evrov mesečno, kar je pol več kot potroši povprečni Slovenec. V ta znesek so vključeni stroški za hrano, oblačila, higieno, zdravstvo, prevoz, šport in hobije, navaja EURES.

Znesku je treba prišteti še strošek najema oziroma nakupa stanovanja. Najem trosobnega stanovanja s kuhinjo v povprečju znaša med 600 in 700 evri, pri čemer sta v ceno običajno vključeno ogrevanje in elektrika.

Povprečna cena stanovanjske hiše s približno sto kvadratnimi metri pa po podatkih EURES znaša 230 tisoč evrov, cene v glavnem mestu Stockholm pa so dvakrat višje.

Ne spreglejte