Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2012,
8.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barack Obama podjetje

Sreda, 3. 10. 2012, 8.23

7 let, 2 meseca

Kitajsko podjetje toži Obamo, ker naj bi prekoračil svoja pooblastila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pretekli teden je Obama kitajskemu podjetju Ralls preprečil gradnjo vetrnih turbin, zdaj pa je podjetje vrnilo udarec s tožbo.

Ameriški predsednik Barack Obama je pretekli teden podpisal odredbo, s katero je kitajskemu podjetju Ralls, ki ima sicer sedež v ZDA, prepovedal gradnjo vetrnih turbin v zvezni državi Oregon. Pri tem se je skliceval na državno varnost. Kitajsko podjetje Ralls se je zdaj odločilo vložiti tožbo proti Obamovi administraciji, pri čemer se sklicuje na to, da je ameriška vlada prekoračila svoja pooblastila.

Podjetje Ralls je na začetku tega leta pridobilo štiri vetrne elektrarne, ki stojijo blizu poslopij ameriške mornarice v Oregonu, kjer je gibanje omejeno. S tem, ko je Barack Obama preprečil njegovo vlaganje v vetrne elektrarne, je bilo podjetje prisiljeno odprodati svoj delež v elektrarnah. Podjetje je v lasti dveh kitajskih državljanov, ki se v tožbi, ki sta jo vložila v ponedeljek, sklicujeta na to, da Obama ni spoštoval zakonodaje, po kateri bi moral podjetje Ralls obravnavati po načelu enakopravnosti.

Obama ni pojasnil, kakšne dokaze ima V odredbi je Bela hiša zapisala: "Imamo verodostojne dokaze, zaradi česar se nam zdi, da bi podjetje Ralls lahko s svojimi dejanji ogrozilo državno varnost Združenih držav Amerike." Vendar pa sta lastnika podjetja v tožbi tudi navedla, da predsednik Obama k takšni izjavi ni predložil nobenih dokazov, ki bi lahko podprli njegovo mnenje.

Ameriška mornarica v oporišču v Oregonu preizkuša daljinsko vodene rakete in drugo opremo za primer elektronske vojne. Po skoraj 22 letih gre za prvo tujo naložbo, ki so jo preprečili Američani.

Obama je odredbo izdal mesec dni pred predsedniškimi volitvami, del njegove kampanje za ponovno izvolitev pa je posvečen tudi prednosti, ki jo ima kitajsko gospodarstvo pred ameriškim. Sicer pa je Obama že pretekli teden dvignil veliko prahu, ko je vložil pritožbo glede kitajskih podružnic v avtomobilski industriji pri Svetovni trgovinski organizaciji.

Ne spreglejte