Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
9.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 9.40

7 let, 2 meseca

Kakšne nepremičnine tujci iščejo v Sloveniji

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tujci so lani v Sloveniji kupili za več kot polovico manj nepremičnin kot na vrhuncu leta 2007. Iščejo predvsem hiše na podeželju, apartmaje v zdraviliških središčih in stanovanja v Ljubljani.

Finance pišejo, da v ljubljanski nepremičninski družbi Mreža nepremičnin veliko sodelujejo s fizičnimi osebami in s podjetji iz držav, nastalih iz nekdanje Sovjetske zveze – Ruska federacija, Ukrajina, Azerbajdžan, Armenija in Kazahstan. Ruske kupce sicer bremeni predvsem devalvacija rublja, zobe kaže tudi ukrajinska kriza, zato jim je precej opešala kupna moč.

Stanovanja – želijo predvsem srednji cenovni razred – iščejo predvsem v Ljubljani, na Obali in v okolici Rogaške Slatine. Za kupce z vzhoda so zanimive tudi poslovne nepremičnine, ki ustvarjajo denarni tok iz najemnin, ter nepremičnine iz turističnega segmenta, kot so hoteli, zdravilišča in restavracije.

Italijanov stanovanja ne zanimajo Na primorskem koncu med tujimi kupci prednjačijo Italijani, vendar je delež transakcij opazno manjši kot lani. Italijanski kupci iščejo predvsem novejše hiše, ki so ob manjših posegih primerne za vselitev. Stanovanja jih ne zanimajo, povprečna vrednost transakcij pa se giblje okoli 200 tisoč evrov.

Na Gorenjskem je povpraševanja tujcev po slovenskih nepremičninah malo. Med kupci so Angleži, Rusi in drugi Evropejci. Avstrijcev na Gorenjskem ni, največ nepremičnin kupijo na vzhodu Slovenije. Tudi tu so Avstrijci v bistvu Slovenci z avstrijskim državljanstvom, ki se vračajo v Slovenijo.

Tujce zanima predvsem narava V Pomurju in Podravju tujci kupujejo kmetije in počitniške apartmaje v bližini zdravilišč. Med njimi so predvsem Rusi, v zadnjem času je nekaj več tudi Angležev in drugih državljanov Evropske unije, iščejo pa nepremičnine, ki stanejo okoli 40 tisoč evrov.

"Tuje državljane pravzaprav zanima lepa in precej neokrnjena narava, Slovenije pa ne prepoznajo kot uspešne in prijazne države, saj je vse preveč birokracije," pravi Tomaž Poredoš, direktor agencije SV nepremičnine, še poročajo Finance.

Ne spreglejte