Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
9. 1. 2014,
15.33

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 9. 1. 2014, 15.33

7 let, 4 mesece

Kako znižati nepremičninski davek, če v stanovanju živijo vaši otroci?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lastnikom več nepremičnin novi zakon o davku na nepremičnine poraja številna vprašanja. Med njimi so tudi starši, ki svojim otrokom omogočajo, da živijo v njihovi lastnini.

Po kakšni stopnji bodo obdavčeni po novem zakonu? Če ustavno sodišče o njegovi usodi ne bo odločilo drugače, bodo stanovanjske nepremičnine, v katerih ima zavezanec stalno bivališče, obdavčene s stopnjo 0,15 odstotka, nerezidenčne nepremičnine pa s stopnjo 0,5 odstotka. To pomeni, da boste v prvem primeru za stanovanje v vrednosti sto tisoč evrov plačali 150 evrov davka, v drugem pa 500 evrov. Če se torej želite izogniti plačilu višjega davka, je smiselno za svoje otroke urediti t. i. osebno služnost.

Rešitev je vpis osebne služnosti na celotni nepremičnini Osebna služnost je pravica imetnika, da uporablja tujo stvar najdlje do svoje smrti. Lastnik nepremičnine pa lahko služnost podeli tudi za določeno časovno obdobje in jo po potrebi podaljšuje. Vse to mora biti seveda vpisano v zemljiško knjigo. Če je osebna služnost vpisana na celotni nepremičnini, postane zavezanec za plačilo davka na nepremičnino imetnik te pravice in ne več lastnik nepremičnine. Osebno služnost je mogoče podeliti katerikoli osebi, ne le ožjim družinskim članom, vendar se je pri tem treba zavedati tudi posledic.

Pri podelitvi osebne služnosti je ključnega pomena s podrobnim opisom natančno določiti njen obseg. V primeru osebne služnosti na celotni nepremičnini to običajno pomeni, da lastnik v tej nepremičnini ne more več prebivati.

Na zemljiški knjigi Okrajnega sodišča v Ljubljani so decembra prejeli okoli dva tisoč vlog za vpis osebne služnosti v zemljiško knjigo, kar je desetkrat več kot običajno. Čeprav se osebna služnost lahko nanaša na služnost užitka, služnost rabe in služnost stanovanja, se večina vlog nanaša prav na služnost stanovanja.

Prijava stalnega prebivališča nujna za nižjo obdavčitev Imetnik služnostne pravice se na naslovu nepremičnine ni dolžan prijaviti, bo pa od te okoliščine odvisna višina obdavčitve. Nepremičnina se bo torej štela za rezidenčno, če bo imel imetnik osebne služnosti na njej prijavljeno stalno prebivališče, v nasprotnem primeru pa se bo štela za nerezidenčno in bo plačeval 0,5-odstotni davek od posplošene tržne vrednosti v registru nepremičnin.

Davčni zavezanci bodo 1. februarja dobili obvestila s podatki o nepremičninah, posplošeni tržni vrednosti in izračunanem davku. Da se bodo spremembe podatkov upoštevale za odmero davka v letošnjem letu, jih je treba vnesti do konca marca, saj bodo za davek za letos izjemoma upoštevani podatki na presečni datum 1. april. V prihodnje bo davek odmerjen glede na podatke na 1. januar tekočega leta.

Davčna uprava pa bo na podlagi podatkov geodetske uprave na 1. april odločbe izdala do konca maja. Pritožba je sicer mogoča, vendar če Gurs ne bo spremenil podatkov o stanju na dan 1. 4. 2014, ne bo imela učinkov letos, ampak šele prihodnje leto.

Časa imate le slabe tri mesece Po besedah vodje Geodetske uprave Aleša Seliškarja skuša vse več lastnikov nepremičnin v zadnjem času s spreminjanjem podatkov izkoristiti znižanje davčnih stopenj, ki jih omogoča novi zakon. Časa imajo do vključno 31. marca letos.

Novi davek bo nadomestil davek od premoženja, nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, pristojbino za vzdrževanje gozdih cest in davek na nepremičnine večjih vrednosti. Davčni zavezanci bodo postali lastniki nepremičnin, lizingojemalci, neprofitni najemniki v denacionaliziranih stanovanjih ali imetniki osebne služnosti v primerih, ko je ta vpisana na celotni nepremičnini.

Za stanovanjske nepremičnine bo za leto 2014 davčna osnova 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti, za leto 2015 90 odstotkov te vrednosti, nato pa sto odstotkov vrednosti.

Ne spreglejte