Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2011,
18.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

brezposelnost gospodarska rast evro

Ponedeljek, 11. 4. 2011, 18.28

7 let, 2 meseca

IMF Sloveniji za letos napoveduje dvoodstotno rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko gospodarstvo se bo v letošnjem letu okrepilo za dva odstotka, v prihodnjem letu pa za 2,4 odstotka, v spomladanski svetovni gospodarski napovedi ocenjuje Mednarodni denarni sklad (IMF).

Inflacija naj bi medtem v letošnjem letu dosegla 2,2 odstotka, prihodnje leto pa se dvignila na 3,1 odstotka. IMF je tako nekoliko znižal pričakovanja glede gospodarske rasti za Slovenijo za letošnje leto, saj je bila ta v jesenski napovedi pri 2,4 odstotka. IMF je objavil tudi pričakovano gospodarsko rast v letu 2016, ki naj bi bila v Sloveniji 1,9-odstotna. Gospodarska rast bo nad povprečjem območja evra Slovenska gospodarska rast naj bi tako v letošnjem in prihodnjem letu prehitevala povprečje območja evra, vendar pa razlika ne bo velika. Gospodarstvo območja skupne valute naj bi se namreč v letošnjem letu okrepilo za 1,6 odstotka, v letu 2012 pa za 1,8 odstotka. V letu 2016 naj bi gospodarska rast v evrskem območju po projekcijah sklada znašala 1,7 odstotka.

Postopna in neenakomerna rast v državah z evrom Pri tem je IMF pojasnil, da je okrevanje gospodarstev držav s skupno evropsko valuto zelo postopno in neenakomerno, saj so nekatere države pod močnim pritiskom. Zanje je po ugotovitvah spomladanskega poročila potrebna učinkovita, poceni in fleksibilna pomoč, s pomočjo katere bodo oblikovale ustrezno fiskalno politiko, prestrukturirale banke ter vzpostavile reforme, potrebne za večjo konkurenčnost in rast.

IMF: Države morajo obnoviti zaupanje v svoje banke Območje evra mora obnoviti zaupanje v svoje banke, to pa lahko stori z izvedbo stresnih testov, prestrukturiranjem bank in rekapitalizacijo bančnih programov, je še navedel IMF.

V zvezi z razvijajočimi se državami Evrope (Turčijo in nekdanjimi komunističnimi državami) je organizacija opozorila, da bodo njihova gospodarstva letos zabeležila nekoliko počasnejšo rast, in sicer 3,7-odstotno, prihodnje leto pa štiriodstotno. Lani je bila povprečna rast BDP v teh državah 4,2-odstotna.

Turčija in Poljska bosta ohranili trdno rast V tej luči je IMF izpostavil Turčijo, ki bo na račun domačega povpraševanja in živahne posojilne aktivnosti še naprej beležila hitro okrevanje gospodarstva, ter Poljsko, ki naj bi letos prav tako ohranila trdno rast.

Medtem je svetovno gospodarstvo dobilo nov zagon in bo letos ter prihodnje leto beležilo okoli 4,5-odstotno rast, je v spomladanski gospodarski napovedi zapisal IMF.

ZDA bo še naprej pestila visoka brezposelnost Tako kot za območje evra je IMF gospodarsko napoved nekoliko znižal tudi za ZDA. Združenim državam je namreč organizacija januarja napovedovala triodstotno rast BDP, zdaj pa 2,75-odstotno. Ob tem so v IMF pojasnili, da bosta ZDA med drugim še naprej težila šibko domače povpraševanje in visoka brezposelnost. Ocenili so tudi, da bo javnofinančni primanjkljaj državi onemogočil pravi spopad s temi težavami. V skladu s tem je organizacija ZDA pozvala k zmanjševanju primanjkljaja, saj ji sicer ne bo uspelo izpolniti fiskalnih ciljev. Prav tako jim je svetovala, naj opustijo misel na nadaljnje zadolževanje.

O Aziji pa je v spomladanskem poročilu IMF zapisano, da bodo njene države še naprej prednjačile po gospodarski rasti. Obenem je izpostavljeno opozorilo, da nekatera azijska gospodarstva že kažejo znake pregrevanja in da cene hrane in energije naraščajo, zaradi česar tem državam grozi vse višja inflacija.

Japonska se je že pred nesrečo soočala z zelo velikim javnim dolgom Gospodarski rezultat teh držav bi lahko okrnila Japonska, ki jo še vedno pretresajo posledice marčevskega potresa in cunamija, ki mu je sledil. IMF je pri tem spomnil, da se je Japonska že pred naravno katastrofo, ki je močno prizadela njeno industrijsko proizvodnjo in verigo z industrijskimi deli, soočala z zelo velikim javnim dolgom.

Po oceni IMF bo gospodarska rast dežele vzhajajočega sonca letos 1,4-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke manj od rasti, ki jo je organizacija Japonski napovedovala v predhodni oceni.

Ne spreglejte