Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
22.27

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

Natisni članek

S.Nepremičnine Ljubljana hiša nepremičnine

Četrtek, 28. 9. 2023, 22.27

3 tedne

Posli z ljubljanskimi hišami: več kot tri milijone za najdražjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83
Rožna dolina vile | V prvi polovici letošnjega leta je nove lastnike našlo 47 hiš v Ljubljani. | Foto Siol.net

V prvi polovici letošnjega leta je nove lastnike našlo 47 hiš v Ljubljani.

Foto: Siol.net

Od januarja 2020 do junija 2023 je v Ljubljani znotraj obvoznice lastnika zamenjalo 423 eno- ali večstanovanjskih hiš. V povprečju so bile hiše velike skoraj 200 kvadratnih metrov, stale so na parceli v velikosti 500 kvadratnih metrov, novi lastniki pa so v povprečju odšteli 414 tisoč evrov oziroma 2.386 evrov za kvadratni meter.

Imeti svojo hišo z belo ograjo in psom na trati so stereotipne sanje vsake družine. Vendar v zadnjih letih so te sanje zaradi eksplozije cen nepremičnin postale dosegljive le peščici.

Če preverite spletne oglasnike za prodajo nepremičnin, se cene hiš v prestolnici znotraj avtocestnega obroča v povprečju gibljejo od pol milijona pa vse do milijona evrov. In za ta denar ne boste dobili luksuzne novogradnje v samem središču Ljubljane, temveč več desetletij staro zgradbo deset metrov od avtoceste.

Ker pa se je trg nepremičnin v zadnjih mesecih vsaj glede prometa pričel ohlajati, smo želeli preveriti, po kakšnih cenah so se hiše v preteklosti res prodajale in ali so tudi kupci hiš postali bolj oprezni.

Ljubljana stanovanja stanovanje naselje trnovo drama šumi mesto nepremičnine
Novice Stanovanja v drugem četrtletju ponovno dražja, prodaja upada

Koliko hiš je bilo prodanih in kakšne hiše so zanimale kupce?

V prvi polovici letošnjega leta je nove lastnike našlo 47 hiš v Ljubljani. Povprečna velikost prodane hiše je bila 200 kvadratnih metrov. Kot razkriva analiza, je večina kupcev kupila hiše velikosti od 130 do 230 kvadratnih metrov.

Kakšne so velikosti parcel, na katerih stojijo hiše?

V povprečju so bile parcele prodanih hiš velike približno 500 kvadratnih metrov. Vendar kot razkriva spodnji graf, so bile razlike med posameznimi nepremičninami ogromne.

Za kakšen denar so hiše menjale lastnike?

Novi lastniki so v povprečju odšteli 414 tisoč evrov za hišo oziroma 2.386 evrov za kvadratni meter.

To so vsi posli

Analiza poslov je pokazala, da je pri hišah veliko težje kot pri stanovanjih narediti zaključke, ki bi lahko pomagali tako kupcem kot prodajalcem nepremičnin sprejeti najboljšo mogočo odločitev. Zato v nadaljevanju objavljamo seznam vseh prijavljenih poslov s hišami v Ljubljani.

O podatkih

Podatke o transakcijah in izračune povprečij so zagotovili pri podjetju Arvio, ki razvija rešitve za avtomatično vrednotenje nepremičnin. Vir podatkov je evidenca trga nepremičnin, ki jo ureja Gurs. Ob tem je treba poudariti še naslednje.
- Posel z nepremičnino pristojni državni agenciji prijavijo prodajalci ali Furs. Rok za oddajo podatkov o poslu je sicer 15. dan v mesecu, v katerem je bil sklenjen posel, vendar izkušnje kažejo, da se podatke sporoča z zakasnitvijo več kot enega meseca. Posledično ni mogoče 100-odstotno trditi, da je bila transakcija opravljena v istem mesecu, kot je zabeležil Gurs.
- Pri Arviu v analizo prav tako niso vključili vseh transakcij, temveč le zanesljive posle s hišami. Kaj natanko to pomeni, si lahko preberete na spletni strani zanesljivost podatkov o sklenjenih transakcijah.

Pisarna
Novice Cene rastejo že tri leta, prodaja pa ostaja nizka
Sukošan, Hrvaška
Novice Preobrat na Hrvaškem: Slovenci Nemce izrinili z vrha
Stanovanja v Berlinu
Novice V Nemčiji se je zgodil velik padec cen nepremičnin
Ne spreglejte