Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
6. 10. 2014,
8.48

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peko dokapitalizacija

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 8.48

1 leto, 4 mesece

Država ponovno dokapitalizirala tržiški Peko

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Država je ponovno dokapitalizirala Peko. Družba DSU v državni lasti je namreč v osnovni kapital Peka spremenila za 563 tisoč evrov terjatev.

Te terjatve izhajajo z naslova naknadno najdenega premoženja na območju nekdanje Jugoslavije. V preteklosti je Peko namreč prodal več nepremičnin, ki niso bile v njegovi lasti, ampak v lasti Slovenske razvojne družbe (SRD), pravnega predhodnika DSU. Ker na začetku 90. let prejšnjega stoletja niso bile vključene v otvoritveno bilanco Peka, so po zakonu o lastninskem preoblikovanju prešle v last DSU.

Na podlagi zunajsodne poravnave je DSU že leta 2011 v Peku pridobil četrtinski lastniški delež, po novem pa obvladuje okoli 30 odstotkov njegovih delnic. Z zadnjo dokapitalizacijo se je osnovni kapital Peka zvišal na 6,7 milijona evrov, v Dnevniku piše Sebastjan Morozov.

DSU: Ne gre za nedovoljeno državno pomoč Zastavlja se vprašanje, ali zadnja dokapitalizacija Peka ni nedovoljena državna pomoč. Na DSU so pojasnili, da so jo na nedavni skupščini potrdili lastniki. "Dokapitalizacija se je zgodila v skladu z javnimi pooblastili DSU, ki izhajajo iz zakona o koncu lastninjenja in privatizacije pravnih oseb v lasti SRD."

Ker se stvarni vložek nanaša na konverzijo terjatev z naslova neolastninjenih nepremičnin Peka v procesu lastninskega preoblikovanja družbe, ne predstavlja državne pomoči, so dodali na DSU. Na skupščini so lastniki Peka (država posredno in neposredno obvladuje skoraj stoodstotni lastniški delež) odločili tudi, da strateški partner z dokapitalizacijo lahko pridobi 30 odstotkov delnic.

Peko začel poslovati pozitivno Zaradi šestmilijonske državne finančne injekcije konec leta 2011 so v Bruslju sicer že preučevali, ali je Peko prejel nedovoljeno državno pomoč. Junija letos je evropska komisija odločila, da je bila dokapitalizacija izvedena v skladu s pravili EU.

Peko je sicer začel tekoče poslovati pozitivno. V prvih osmih mesecih letošnjega leta so se prihodki od prodaje matične družbe v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišali za skoraj 90 odstotkov, na 9,3 milijona evrov (zaradi lanske zaustavitve proizvodnje in grožnje s stečajem podatki niso ravno primerljivi). Pri tem je čisti dobiček znašal 856 tisoč evrov.

Ne spreglejte