Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 4. 2012,
15.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 4. 2012, 15.19

7 let, 2 meseca

Drugi tir Divača–Koper v naslednji finančni perspektivi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse kaže, da se projekt drugega tira "seli" v naslednjo finančno perspektivo med leti 2014 in 2021, kar pomeni, da se začetek gradnje spet odmika v prihodnost.

Pristojni predstavniki ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi minister Zvonko Černač, in zadolženi za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad pri nas so danes, kot smo izvedeli neuradno, predstavnike Direktorata za regionalno politiko pri EU, ki se mudijo v Ljubljani, seznanili z odločitvijo, da se graditev drugega tira prenese v naslednjo finančno perspektivo.Zakaj so se pristojni tako odločili, ostaja neznanka. Na pristojnih ministrstvih ne komentirajo današnjega sestanka z gosti iz Bruslja. Prva težava, razlog za takšno odločitev, je zagotovo finančne narave. Neuradno pa naj bi se Janševa vlada tudi bolj nagibala, da bi sredstva iz železniške infrastrukture preselila na cestne infrastrukturne projekte predvsem razvojne osi. Seveda bi bilo treba v to "bruseljske uradnike" šele prepričati.

Bo Slovenija ob evropski denar? Uganka ostaja, koliko evropskih sredstev Slovenija zaradi zamud pri pripravi dokumentacije (vsaj deset let jo pripravljajo različne vlade) za projekt drugega tira med Divačo in Koprom ne bo mogla črpati iz evropske finančne perspektive do konca leta 2013. Evropska unija je naši državi doslej za posodobitev železnice namenila skoraj štiristo petdeset milijonov evrov, okoli 230 milijonov za drugi tir (rok upravičenosti izdatkov na tem projektu poteče konec leta 2015). Najprej novelacija državnega lokacijskega načrta! Drugi tir ima že zelo, zelo dolgo brado. Z njim so se ukvarjale (očitno neuspešno) številne vlade, pa še vedno niso na trasi (odkupljenih naj bi bilo že več kot 99 odstotkov od okoli trinajstih hektarjev zemljišč, kjer bo tekla trasa drugega tira) zagrmeli gradbeni stroji. Sprejeti državni lokacijski načrt iz leta 2005 potrebuje popravek. Namesto prečkanja doline Glinščice z nasipom sta zdaj predvidena dva viadukta (dolga 80 in 160 metrov), nujno je treba postaviti tudi oporni zid na postaji v Divači ter nove dostopne in servisne poti do gradbišč in do proge, poskrbeti za dodatni kablovod in ureditev Škofijskega potoka pod Škofijami. Po napovedih naj bi Janševa vlada novelacijo državnega lokacijskega načrta (DLN) sprejela do konca leta ali začetka prihodnjega.

Letos ali šele prihodnje leto gradbeno dovoljenje? Vlada bo s pristojnimi vladnimi službami v tem oziroma prihodnjem letu poskušala končno pridobiti gradbeno dovoljenje za celotni, okoli 27-kilometrski odsek železniške proge med Divačo in Koprom, 2014 pa naj bi začeli z gradbenimi deli na omenjenem železniškem odseku. Po prvotnih ocenah naj bi projekt s številnimi predori (kar 21 kilometrov proge naj bi bilo v prodorih), dvema viaduktoma, številnimi nadvozi in podvozi stal okoli devetsto milijonov evrov (vsaj polovico naj bi Slovenija pridobila iz skladov EU). Približno trideset tisoč evrov naj bi torej stal meter zgrajene proge. Poznavalci pa že zdaj opozarjajo, da ob tej "konfiguraciji" terena drugi tir nikakor ne more biti cenejši od vsaj milijarde evrov. Drugi tir bi pomembno prispeval h gospodarski rasti Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle je pred kratkim izjavil, da bi imel projekt gradnje drugega tira in celotne posodobitve železnice podobno težo pri spodbujanju razvoja domačega gospodarstva, kot ga je imel avtocestni križ. Zdaj ko je drugi tir končal v naslednji finančni perspektivi, pa ni pričakovati, da bi drugi tir železniške proge med Divačo in slovensko obalo dobili do konca leta 2020.

Ne spreglejte