Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 11. 2014,
14.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eurostat BDP

Petek, 14. 11. 2014, 14.00

3 leta, 1 mesec

Ciper in Italija ostajata v recesiji, Grčija na poti gospodarske rasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Območje evra je v tretjem četrtletju na ravni trimesečja po sezonsko prilagojenih podatkih zabeležilo 0,2-odstotno, celotna EU pa 0,3-odstotno rast BDP, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

Na letni ravni je imela evropska denarna unija 0,8-odstotno, EU pa 1,3-odstotno rast. Med problematičnimi državami območja evra sta se v tretjem četrtletju najslabše odrezala Ciper in Italija. Obe državi ostajata v recesiji. Grčija je medtem zabeležila razmeroma krepko rast, okrevanje pa se nadaljuje tudi v Španiji in na Portugalskem.

Ciper je tretje četrtletje na ravni trimesečja tako kot drugo četrtletje sklenil z 0,4-odstotnim zmanjšanjem obsega bruto domačega proizvoda (BDP). V letni primerjavi je ciprska gospodarska aktivnost nazadovala za dva odstotka (v predhodnem četrtletju za 2,2 odstotka).

Okrevanje se nadaljuje tudi v Španiji Italija je v tretjem četrtletju na ravni trimesečja zabeležila 0,1-odstotni padec BDP, kar je sicer 0,1 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju. Država je ne glede na to ostala v že tako rekordno dolgi recesiji. Na letni ravni se je italijansko gospodarstvo v minulem trimesečju skrčilo za 0,4 odstotka (v drugem trimesečju za 0,3 odstotka).

Grčiji gre medtem na bolje. Potem ko je bila njena gospodarska rast v drugem četrtletju na ravni trimesečja 0,3-odstotna, je bila v tretjem četrtletju že 0,7-odstotna. Na letni ravni se je njen BDP med julijem in koncem oktobra okrepil za 1,4 odstotka (med aprilom in koncem junija za 0,4 odstotka).

Okrevanje se nadaljuje tudi v Španiji. Četrto največje gospodarstvo v območju evra je imelo v tretjem četrtletju glede na predhodno četrtletje 0,5-odstotno rast, torej 0,1 odstotne točke višjo kot v drugem četrtletju. V letni primerjavi pa se je rast španskega BDP pospešila za 0,3 odstotne točke na 1,6 odstotka.

Podatki za Slovenijo še niso na voljo Portugalska je v tretjem trimesečju v četrtletni primerjavi zabeležila 0,2-odstotno rast gospodarske aktivnosti, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v drugem trimesečju. Na letni ravni je bila medtem rast za 0,1 odstotne točke krepkejša in je znašala en odstotek.

Podatki Eurostata za Slovenijo še niso na voljo. BDP se je sicer v drugem letošnjem četrtletju po prvih ocenah slovenskega statističnega urada na letni ravni realno zvišal za 2,9 odstotka, na četrtletni ravni pa je ostal nespremenjen.

Ne spreglejte