Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
19.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek električna energija hidroelektrarna

Petek, 7. 6. 2013, 19.42

7 let, 2 meseca

Bratuškova: Hidroelektrarne dolgoročno prinašajo cenejšo električno energijo (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alenka Bratušek je v Krškem poudarila, da bo celotna veriga spodnjesavskih hidroelektrarn močno pripomogla k doseganju ciljev proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

Njena in urejena okoliška infrastruktura pa bosta ostali potomcem, je dodala. Bratuškova je tudi menila, da hidroelektrarne, čeprav naložbe v tako velik projekt predstavljajo velik zalogaj za državni proračun, občine in podjetja, dolgoročno prinašajo cenejšo električno energijo in povečujejo delež njene proizvodnje iz obnovljivih virov.

Slovenija si mora po prepričanju Bratuškove prizadevati za zanesljivo, trajnostno in konkurenčno oskrbo z električno energijo, med njenimi pomembnimi cilji pa je spodbujanje izrabe obnovljivih virov energije.

Hkrati mora njena energetska strategija temeljiti na izpolnjevanju zahtev podnebno-energetske zakonodaje EU glede zniževanja izpustov toplogrednih plinov, končne porabe energije in povečanja deleža obnovljivih virov, je nadaljevala premierka.

Odprtje hidroelektrarne (HE) Krško in prvega dela nove krške obvoznice za Posavje po njenem mnenju prinaša tudi pomemben mejnik zaradi hkrati z gradnjo hidroelektrarne urejene protipoplavne zaščite in druge infrastrukture.

"Pozornost je treba nameniti tudi podnebnim spremembam" Ob tem je opozorila, da je treba ob vseh novih naložbah pozornost nameniti tudi podnebnim spremembam ter infrastrukturo prilagoditi novim podnebnim pogojem. S takim načrtovanjem lahko država prihrani denar, ki ga mora drugače nameniti za škodo, ki jo povzročajo poplave, je pojasnila.

Povzela je, da so projekti, kot je bila izgradnja HE Krško, dokaz, da je mogoče z dobrimi idejami, načrtovanjem in strokovno izvedbo tudi v času gospodarske krize premagati ovire in ustvarjati dodano vrednost. Veseli jo še, da tudi v času krize projekt dokončanja celotne verige hidroelektrarn na spodnji Savi teče naprej.

V okviru obiska v Krškem si je predsednica vlade HE Krško tudi ogledala, na brestaniškem gradu Rajhenburg pa se je srečala s tamkajšnjim županom Miranom Stankom. V drugem delu svojega obiska se bo udeležila še sprejema ob slavnostni akademiji občine Krško in nato še same akademije ob krškem občinskem prazniku.

Slovesnosti ob odprtju so se udeležili še minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, posavski in nekaj drugih poslancev, območni župani ter vidnejši območni gospodarstveniki.

Ne spreglejte