Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
12.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 4. 2. 2014, 12.05

7 let, 2 meseca

Bodo predor Markovec letos sploh odprli?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred letošnjo turistično sezono se zagotovo ne bomo peljali skozi predor Markovec, Darsov cilj se tako ne bo uresničil. Kdaj naj bi predor vendarle odprli, na Darsu želijo ne napovedati.

Kljub temu da je bilo junija lani opravljenih že 99 odstotkov del v predoru Markovec, ta zagotovo ne bo dokončan do letošnje poletne turistične sezone, kot so načrtovali in še pred nekaj meseci napovedovali na Darsu. V resnici je v zadnjih sedmih mesecih predor sameval, kot navajajo v Darsu, zaradi dolgotrajnih razpisnih postopkov. Kljub vnovični prestavitvi odprtja predora, ki bi dodobra razbremenil obalni promet, pa naj bi se po zagotovilih družbe za avtoceste vrednost vse investicije gibala v okviru pogodbene cene, in sicer 64,5 milijona evrov.

Izvajalca za dokončanje izbrali šele pred mesecem Kljub temu da je propadli avstrijski gradbinec Alpine Bau predor Markovec zapustil že pred več kot pol leta, so izvajalca, ki bo dokončal dela (vhodno-izhodna portala v predornih ceveh, ureditev pločnikov, ureditev okolice in talnih označb) izbrali šele v zadnjem mesecu. Dars je izbral konzorcij CVP inženiring, d. o. o., Grafist, d. o. o., in Hipox, d. o. o, ki bodo za dokončanje prejeli skoraj milijon in 400 tisoč evrov brez DDV. Na Darsu poudarjajo, da omenjeni znesek ne bo podražil naložbe, saj imajo še veljavno jamstvo za dobro izvedbo del in zadržana sredstva Alpine Baua.

Pritožba na razpis za elektro-strojna dela lahko gradnjo še podaljša Kdaj bodo predor v resnici predali prometu, je odvisno tudi od elektro-strojnih del, saj je Dars prejel zahtevek za revizijo na izbor izvajalca teh del (konzorcij Iskra sistemi, d. d., Riko, d. o. o., IMP, d. d., Javna razsvetljava, d. d., in Traffic Design, d. o. o.), za katera izvajalec potrebuje okoli pet mesecev.

Na dokončanje čaka tudi cesta iz predora proti Izoli Prav tako še ni jasno, kdaj bo pripravljena cesta iz predora proti Izoli, ki naj bi jo dokončalo Gradbeno podjetje Koper. Kot pojasnjujejo na Darsu, trenutno izvajajo pregled obračuna del, prav tako pripravljajo in izdelujejo popis del, ki bo temelj za pripravo in izvedbo novega razpisa za izvedbo. Za dokončanje del so potrebni od trije do štirje meseci.

Ne spreglejte