Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2012,
19.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 26. 6. 2012, 19.53

7 let, 2 meseca

AUKN poziva vlado k ravnanju v skladu z zakonodajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
AUKN je pozvala vlado k ravnanju v skladu z zakonodajo pri oblikovanju sklepov na skupščinah družb, s katerimi upravlja agencija.

Kot navaja AUKN, je dolžna ravnati predvsem zakonito, zato "dobronamerno" poziva vlado, da s skrbnostjo pristopi k oblikovanju bodočih sklepov, ki se nanašajo na podajo soglasja k uveljavljanju glasovalnih pravic.

Poziv vladi, da z vso potrebno skrbnostjo pristopi k oblikovanju bodočih sklepov "Agencija je dolžna ravnati z vso potrebno skrbnostjo, predvsem zakonito, zato dobronamerno poziva vlado, da z vso potrebno skrbnostjo pristopi k oblikovanju bodočih sklepov, ki se nanašajo na podajo soglasja k uveljavljanju glasovalnih pravic skladno z 28. členom zakona o upravljanju kapitalskih naložb države in pri tem upošteva vse predpisane postopke, saj bi v nasprotnem primeru lahko za državo nastali nepopravljivi premoženjska in nepremoženjska škoda," je v pozivu poudarila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN).

Po pojasnilih AUKN iz zakona namreč "jasno izhaja domet stvarne pristojnosti vlade pri upravljanju kapitalskih naložb države, to pa je izključno dajanje soglasij k volji, kot jo je oblikovala uprava agencije glede uveljavljanja glasovalnih pravic na skupščinah družb".

"Pri oblikovanju sklepov vlada po oceni AUKN vsebinsko prekoračila svoje pristojnosti" Kot so dodali, je sklep vlade za AUKN zavezujoč izključno v obsegu, ki pomeni dajanje soglasij na s strani uprave agencije predhodno oblikovano voljo glede uresničevanja glasovalnih pravic, torej oddajo pozitivnega ali negativnega glasu na skupščinah družb.

Ob tem AUKN za primer navaja sklepa vlade s 14. junija, ki se nanašata na skupščino Elektra Celje in Telekoma Slovenije. Pri oblikovanju omenjenih sklepov je vlada po oceni AUKN vsebinsko prekoračila svoje pristojnosti.

"Vlada nalaga AUKN vložitev nasprotnega predloga" Vlada namreč po pojasnilih AUKN ne more nalagati agenciji, kakšne nasprotne predloge naj poda, in je tudi ne more omejevati pri izvajanju zakonskega pooblastila, da AUKN samoiniciativno vlaga nasprotne predloge.

V primeru sklepa za skupščino Elektra Celje je po oceni AUKN "že na prvi pogled" očitno, da vlada nalaga AUKN vložitev nasprotnega predloga, zato sklep v tem delu nima pravne narave soglasja, ampak ima vse elemente navodila.

Jasen postopek akreditacije in nominacije kandidatov za nadzornike Zaradi pomembnosti nadzornega sveta kot organa družbe je tudi zakon o upravljanju kapitalskih naložb države predvidel posebno posvetovalno telo, akreditacijsko komisijo, kodeks upravljanja družb s kapitalskimi naložbami države pa jasen postopek akreditacije in nominacije kandidatov za nadzornike, je pojasnila AUKN.

"Glede na obstoječe veljavne predpise in pomembnost nadzornega sveta za dobro poslovanje družbe, vas prosimo, da zadevne postopke, ki se nanašajo na članstvo v nadzornih svetih, dosledno spoštujete v okviru svojih pristojnosti po zakonu o upravljanju kapitalskih naložb države," sta v pozivu vlade še zapisala člana uprave AUKN Danilo Grašič in Marko Golob.

Ne spreglejte