SiolNET. Novice Poletni dan
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
POLETNI DAN.

Kako prostovoljni smo Slovenci?

0,09

termometer

prostovoljstvo
Foto: Thinkstock

Zagotovo poznate občutek, ko ste stari gospe pomagali nesti vrečo iz trgovine po stopnicah, usmerili tujca v mestu ali pomagali izgubljeni živali. In ravno zaradi teh občutkov opravljenega dobrega dela na eni in hvaležnosti na drugi strani marsikdo dobra dela opravlja namerno in pogosto – v obliki prostovoljstva.

Trendi Prostovoljci dajemo, a v resnici še več dobimo

Odziv civilne družbe na raznovrstne potrebe ljudi je oblika aktivnega in altruističnega delovanja posameznikov, ki prispeva k razvijanju vrednot solidarnosti. Sociala, izobraževanje, zdravstvo, kultura, vzgoja in okoljevarstvo so le nekatera področja, na katerih prostovoljstvo deluje.

Kako prostovoljni smo Slovenci?

Po zadnjem skupnem poročilu prostovoljstva v Sloveniji za leto 2017 imamo 1650 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Skupno število prostovoljcev je 291.214, ki so opravili 9.466.281 ur prostovoljnega dela. Iz zbirnih podatkov je razvidno, da je število prostovoljcev v organizacijah s prostovoljskim programom sicer rahlo upadlo, vendar se je število prostovoljskih ur v organizacijah s prostovoljskim programom povečalo.

prostovoljstvo Foto: Thinkstock Največ prostovoljskih ur na prostovoljca opravijo v podravski regiji, medtem ko je število opravljenih prostovoljskih ur na posameznega prostovoljca najmanjše na primorsko-notranjskem območju. Največ prostovoljskih ur je bilo opravljenih na področju socialne dejavnosti, medtem ko se je precej povečala tudi aktivnost prostovoljstva na področju civilne zaščite in reševanj.

prostovoljstvo Foto: Thinkstock Večino prostovoljskega dela opravijo ženske (164.868 oziroma 56,61 %), moški del prostovoljstva pa s 43,38 % predstavlja 126.346 posameznikov. Glede na starost je večina prostovoljcev starejših od 60 let, medtem ko se je število prostovoljcev v starostni skupini med 30 in 60 let rahlo zmanjšalo.

prostovoljstvo Foto: Thinkstock Kako postati prostovoljec?

Najpomembnejše je, da sprva sami pri sebi raziščemo, kaj si želimo in katero področje nas veseli, da bomo delo opravljali z navdihom in navdušenjem.  Področja dela so številna: od družabništva in spremstva starejših ter gibalno oviranih oseb, pomoči bolnim, pomoči pri rehabilitaciji po zdravljenju v bolnišnici, varstvo otrok, ponujanje učne pomoči otrokom do pomoči zavetiščem za živali ...

prostovoljstvo Foto: Thinkstock Tudi na spletnem portalu Slovenske filantropije se lahko seznanite s slovensko mrežo prostovoljnih organizacij, njenimi članicami in njihovimi številnimi programi. Tam dobite kontakt, da lahko stopite v stik z izbrano organizacijo, ob registraciji na portalu pa vas obveščajo tudi o vseh novicah s področja prostovoljstva. Na voljo pa sta tudi info točki v Ljubljani in Mariboru.

Več o altruizmu in zanimivih zgodbah posameznikov, ki so se odločili, da prostovoljstvo postane njihov način in filozofija življenja, boste izvedeli v današnji oddaji Poletni Dan. ob 17.25 na Planet TV.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin