Ponedeljek,
16. 7. 2018,
9.25

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

prostovoljstvo pomoč Planet TV

Ponedeljek, 16. 7. 2018, 9.25

5 let, 9 mesecev

POLETNI DAN.

Kako prostovoljni smo Slovenci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
prostovoljstvo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zagotovo poznate občutek, ko ste stari gospe pomagali nesti vrečo iz trgovine po stopnicah, usmerili tujca v mestu ali pomagali izgubljeni živali. In ravno zaradi teh občutkov opravljenega dobrega dela na eni in hvaležnosti na drugi strani marsikdo dobra dela opravlja namerno in pogosto – v obliki prostovoljstva.

Trendi Prostovoljci dajemo, a v resnici še več dobimo

Odziv civilne družbe na raznovrstne potrebe ljudi je oblika aktivnega in altruističnega delovanja posameznikov, ki prispeva k razvijanju vrednot solidarnosti. Sociala, izobraževanje, zdravstvo, kultura, vzgoja in okoljevarstvo so le nekatera področja, na katerih prostovoljstvo deluje.

Kako prostovoljni smo Slovenci?

Po zadnjem skupnem poročilu prostovoljstva v Sloveniji za leto 2017 imamo 1650 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Skupno število prostovoljcev je 291.214, ki so opravili 9.466.281 ur prostovoljnega dela. Iz zbirnih podatkov je razvidno, da je število prostovoljcev v organizacijah s prostovoljskim programom sicer rahlo upadlo, vendar se je število prostovoljskih ur v organizacijah s prostovoljskim programom povečalo.

prostovoljstvo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Največ prostovoljskih ur na prostovoljca opravijo v podravski regiji, medtem ko je število opravljenih prostovoljskih ur na posameznega prostovoljca najmanjše na primorsko-notranjskem območju. Največ prostovoljskih ur je bilo opravljenih na področju socialne dejavnosti, medtem ko se je precej povečala tudi aktivnost prostovoljstva na področju civilne zaščite in reševanj.

prostovoljstvo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Večino prostovoljskega dela opravijo ženske (164.868 oziroma 56,61 %), moški del prostovoljstva pa s 43,38 % predstavlja 126.346 posameznikov. Glede na starost je večina prostovoljcev starejših od 60 let, medtem ko se je število prostovoljcev v starostni skupini med 30 in 60 let rahlo zmanjšalo.

prostovoljstvo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kako postati prostovoljec?

Najpomembnejše je, da sprva sami pri sebi raziščemo, kaj si želimo in katero področje nas veseli, da bomo delo opravljali z navdihom in navdušenjem.  Področja dela so številna: od družabništva in spremstva starejših ter gibalno oviranih oseb, pomoči bolnim, pomoči pri rehabilitaciji po zdravljenju v bolnišnici, varstvo otrok, ponujanje učne pomoči otrokom do pomoči zavetiščem za živali ...

prostovoljstvo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Tudi na spletnem portalu Slovenske filantropije se lahko seznanite s slovensko mrežo prostovoljnih organizacij, njenimi članicami in njihovimi številnimi programi. Tam dobite kontakt, da lahko stopite v stik z izbrano organizacijo, ob registraciji na portalu pa vas obveščajo tudi o vseh novicah s področja prostovoljstva. Na voljo pa sta tudi info točki v Ljubljani in Mariboru.

Več o altruizmu in zanimivih zgodbah posameznikov, ki so se odločili, da prostovoljstvo postane njihov način in filozofija življenja, boste izvedeli v današnji oddaji Poletni Dan. ob 17.25 na Planet TV.