Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2013,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 10. 2013, 12.07

8 let

Vsak dan izumre od 50 do 150 živalskih vrst

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po podatkih svetovne organizacije vsak dan izumre od 50 do 150 živalskih vrst, za kar pa je v prvi vrsti kriv človek. Zelo pomembno je tudi, kako skrbimo za tiste živali, ki sicer niso ogrožene.

Vse od leta 1931 je 4. oktober svetovni dan živali in predstavlja vsakoletno priložnost, da razmislimo o človekovem sobivanju z živalmi. Na ta dan želimo opomniti ljudi, kako pomembno vlogo imajo živali v našem vsakdanjem življenju.

Prvotni namen svetovnega dneva živali je bil osveščanje javnosti o ogroženih in skoraj izumrlih živalskih vrstah. Danes je ta dan posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet in s katerimi smo neizogibno povezani.

Dejavniki izumrtja so različni Ogroženost neke živalske vrste sicer določa Mednarodna zveza za ohranjanje narave, najvidnejši predstavniki ogroženih živalskih vrst pa so morske želve, gorile, pande, sloni, kiti in tigri.

V Sloveniji so na seznamu zavarovanih živalskih vrst ježi, netopirji, bobri, polhi, veverice, volkovi, risi, dihurji, rjavi medvedi, vidre, krokarji in še nekatere druge živalske vrste.

Živalske vrste sicer izumirajo oziroma so izumrle zaradi različnih dejavnikov. Ledene dobe, naravne katastrofe, meteorji, v prvi vrsti pa je danes za mnoga izumrtja in ogroženosti kriv predvsem človek. Po podatkih svetovne organizacije vsak dan izumre od 50 do 150 živalskih vrst.

Lastnik živali je oseba, ki je v prvi vrsti odgovorna za svojo žival Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vsako leto odvzame približno 300 živali in izreče okrog 900 glob zaradi neprimernega ravnanja z živalmi.

Lastnik živali je oseba, ki je v prvi vrsti odgovorna za svojo žival. Živali mora zagotavljati primerno okolje za bivanje, ustrezno krmo, neoporečno vodo, zavetje pred vremenskimi vplivi, primerno temperaturo in kakovost zraka v hlevih z intenzivno rejo in veterinarsko oskrbo. Veliko živali se težko prilagaja na spremembe naravnega okolja, ki se pojavljajo vedno pogosteje.

"Pomembno je, da se ljudje zavedajo odgovornosti, še preden si priskrbijo žival. Zanjo je treba skrbeti skozi vsa obdobja njenega življenja, zato žival za lastnika predstavlja tudi strošek. Ne zavrzite je, ko bo stara, bolna, ali ko ne boste imeli časa ali denarja zanjo," opozarjajo na upravi.

Ne spreglejte