SiolNET. Novice Novice
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče EU: Članica EU prosilcev za azil ne more kar tako vrniti v državo vstopa

0,60

termometer

begunci
Foto: Klemen Korenjak

Članica EU prosilca za azil, ki je nezakonito vstopil na njeno ozemlje, ne more preprosto vrniti v državo vstopa v Unijo, kjer je najprej zaprosil za azil, je danes odločilo Sodišče EU. 

Dodalo je, da mora pred tem potekati večstopenjski postopek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do odločitve zaradi vprašanja Nemčije

Sodišče v Luxembourgu je tako razsodilo v primeru sirskega državljana, ki je zaprosil za azil v Nemčiji. Oblasti so ob tem ugotovile, da je pred tem za mednarodno zaščito zaprosil že v Italiji. Nemčija je zato Italijo prosila, naj ga vzame nazaj in ker Italija ni nasprotovala, je Nemčija prošnjo za azil zavrnila in Sirca vrnila v Italijo. A kmalu zatem se je znova nelegalno vrnil v Nemčijo.

Nemško upravno sodišče je za mnenje vprašalo Sodišče EU. V ospredje je postavilo vprašanje, ali je Nemčija po nezakonitem vstopu v državo pristojna za nadaljnji azilni postopek.

Sodišče EU odločilo, da to ne gre avtomatsko

Če hoče Nemčija prosilca za azil znova vrniti v Italijo, mora zato znova zaprositi italijanske oblasti. Če pri tem zamudi zakonsko določeni dvomesečni rok, lahko migrant zaprosi za azil v Nemčiji in šele od takrat je Nemčija po mnenju sodišča pristojna za azilni postopek.

Če migrant ne zaprosi znova za azil, ima Nemčija znova možnost prositi Italijo, da ga vnovič sprejme.

Azilni postopek mora opraviti vstopna država

V skladu z evropskim pravom in dublinsko uredbo mora vsaka članica Unije registrirati migrante in prosilce za azil ter jim vzeti prstne odtise. Za azilni postopek je pristojna država, kjer je prosilec za azil prvič vstopil v EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin