SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oceanologi: Življenje v morjih je resno ogroženo

2

termometer

Življenje v oceanih je zaradi podnebnih sprememb, množičnega ribolova in onesnaženosti veliko bolj ogroženo, kot so strokovnjaki sprva predvidevali.

"Koralni grebeni propadajo, zaloge rib se zmanjšujejo, tuje vrste izpodrivajo avtohtone, strupene alge pa so vsako leto pogostejše," so oceanologi svojo zaskrbljenost izrazili v poročilu, ki ga bodo predstavili tudi Organizaciji združenih narodov.

Se bliža obdobje množičnega izumiranja vrst? V preteklosti so strokovnjaki vplive na življenje v morju preučevali le posamezno, zdaj pa so podnebne spremembe, onesnaževanje oceanov in prekomeren ribolov združili. Izkazalo se je, da bodo posledice precej hujše, kot so sprva predvidevali, nekateri celo napovedujejo obdobje množičnega izumiranja vrst.

"Rezultati raziskave so grozljivi. V obdobju naslednjih generacij se bomo soočili s skorajšnjo popolno izgubo morskega ekosistema. Če ne bomo stvari spremenili zdaj, bodo posledice za svetovne oceane nepopravljive," je povedal biolog Alex Rogers.

Morje se bo zakisalo "Ledeniki se topijo veliko hitreje, gladina narašča, morja so onesnažena in pregreta, pretiran ribolov ogroža biotsko raznolikost, ob tem pa propadajo tudi koralni grebeni. Ali res mislite, da ob vseh teh težavah morje lahko preživi?" se sprašuje Rogers. Ob tem dodaja, da je ena od večjih težav še vedno vse večja količina ogljikovega dioksida, ki ga vsrkajo oceani. "Prišlo bo do zakisanja morja in ekosistem bo porušen," je dodal.

V poročilu je 27 oceanologov še pozvalo k zakonski omejitvi ribolova v mednarodnih vodah, zmanjšanju onesnaževanja oceanov s plastiko ter kmetijskimi gnojili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin