Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
21. 8. 2013,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

podnebne spremembe globalno segrevanje

Sreda, 21. 8. 2013, 16.39

8 let

O antropogenem segrevanju ne dvomijo, toda ali je narava še močnejša?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novo poročilo Združenih narodov o podnebju z zanimanjem pričakujejo tako zagovorniki kot tudi nasprotniki teze o antropogenem globalnem segrevanju.

V javnost je pricurljal osnutek naslednjega velikega poročila o podnebju, ki ga pripravlja Organizacija združenih narodov. Po seveda neuradnih podatkih je v njem zapisano, da so znanstveniki bolj kot kadarkoli do zdaj, omenja se 95-odstotna verjetnost, prepričani, da človeško dejanje segreva naš planet – četudi s težavo pojasnjujejo upočasnitev ogrevanja v zadnjem 15-letnem obdobju, na katero se opirajo skeptiki, poroča ameriški Fox News.

Zakaj se je segrevanje ustavilo? V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja smo bili priča zelo okrepljenemu dvigu temperatur na površini Zemlje, a se je ta rast upočasnila in je v zadnjih dobrih 15 letih ni več. Prav zaradi tega se ostro krešejo mnenja nasprotno mislečih o tem, ali je to zadnje 15-letno obdobje dokaz, da globalnega segrevanja ni ali je zgolj krajša prekinitev pojavov, ki so se v sedemdesetih letih prikazali najbolj izrazito.

Seveda ima vsaka stran svoje argumente, ki so velikokrat odvisni tudi od tega, katere podatke in meritve vzamejo, vsaka stran pa ima svoje odgovore na vprašanje, kakšen je vpliv toplogrednih plinov na podnebne spremembe v primerjavi z običajnimi naravnimi variacijami oziroma ali so pojavi, ki smo jim priča, posledica enega ali drugega.

Enaki dvomi ostajajo Dokument, ki bi moral dati odgovore na vsa ta vprašanja in bo svojevrstna sveta knjiga za vlade po vsem svetu, je poročilo medvladne skupine za podnebne spremembe (IPCC), ki nosi oznako AR5. Uradno ga bodo objavili oktobra prihodnje leto, v njem bodo po pričakovanjih obravnavali tudi vplive vulkanov in vulkanskega pepela, ki senčijo sončno svetlobo, morebitne spremembe v količini toplote, ki jo oddaja Sonce, ali toplote, ki jo absorbirajo globine oceanov, in druga vprašanja.

Odzivi na neuradne podatke so seveda različni. Zagovorniki globalnega segrevanja menijo, da je ustavljena temperaturna rast zgolj posledica več različnih manjših dejavnikov, ki jim je uspelo nasprotovati po njihovem mnenju nespornemu globalnemu segrevanju. Medtem pa skeptiki vztrajajo pri mnenju, da so podatki, ki podpirajo globalno segrevanje, utemeljeni na napačnih domnevah, ki nimajo statistične ali znanstvene utemeljitve, izključno z namenom podpiranja zgrešenih okoljskih politik po svetu.

Grozili so, da himalajskega snega ne bo več že čez 22 let V Združenih narodih so previdni in opozarjajo, da je prezgodaj za kakršnokoli sklepanje po teh neuradnih namigih. V svoji izjavi so zapisali, da se bo besedilo poročila verjetno spremenilo zaradi odzivov vlad v zadnjih tednih in glede na sklepe štiridnevnega uskladitvenega sestanka politikov in znanstvenikov, ki je načrtovan za konec septembra.

Klimatolog Michael Mann je povedal, da je poročilo zgolj "klicaj na to, kar smo že vedeli: podnebne spremembe so realnost in se neustavljivo nadaljujejo". Kot poglaviten vzrok navaja izgorevanje fosilnih goriv, zato je prepričan, da je treba omejiti ogljikove izpuste. "V nasprotnem lahko pričakujemo velike nevarnejše in morda nepopravljive učinke," je še posvaril.

Drugače misleči pa opozarjajo, da so dosedanja poročila Združenih narodov bila polna napak, spodrsljajev in površnih informacij. Zlasti se opirajo na navedbe v poročilu iz leta 2007, kjer so zapisali, da se bo zaradi globalnega segrevanja sneg na himalajskem gorovju stalil do leta 2035.

"Prihodnjih pet let bo odločilnih" Vodilni avtor IPCC, ki pripravlja omenjeno poročilo, Hans von Storch, pa je za nemški Der Spiegel pred dvema mesecema vendarle povedal, da obstoječi podnebni modeli ne morejo pojasniti odsotnosti globalnega segrevanja. "Do tega trenutka nikomur ni uspelo ponuditi prepričljivega odgovora, zakaj se zdi, da so se podnebne spremembe ustavile," je v pogovoru za nemški časopis povedal von Storch.

Nemški meteorolog tako sicer previdno priznava, da zadnjih 15 let ni bilo segrevanja, a bo vseeno počakal še pet let, po njegovem mnenju usodnih. "Če se bodo nadaljevale enake smernice, bo najpozneje v petih letih treba priznati, da je nekaj narobe z našimi podnebnimi modeli."

"Morda bo treba spremeniti obstoječe podnebne modele" "Večina podnebnih modelov je napovedala rast temperature za 0,25 stopinje v zadnjih desetih letih, a je v zadnjih 15 letih temperatura narasla le za 0,06 stopinje, kar je skoraj nič. To je resen znanstveni problem, s katerim se bo IPCC moral spopasti pri pripravi naslednjega poročila," je povedal von Storch, ki ni izključil možnosti, da bo treba spremeniti obstoječe podnebne modele in da ogljikov dioksid na to morda le vpliva manj, kot smo mislili. "To ne pomeni, da ni antropogenega toplogrednega učinka, temveč preprosto, da naš vpliv ni tako velik, kot smo verjeli. Druga možnost je, da smo podcenjevali nihanje podnebja zaradi naravnih vzrokov."

Ne spreglejte