SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nobelova nagrada za kemijo v roke ameriških raziskovalcev Karplusa, Levitta in Warshela

3

termometer

Dobitniki letošnje Nobelove nagrade za kemijo so ameriški raziskovalci Martin Karplus, Michael Levitt in Arieh Warshel, so razkrili na novinarski konferenci v švedskem Stockholmu.

Nagrado so dobili za svoje pionirsko delo pri razvoju računalniških programov, ki omogočajo razumevanje in napovedovanje kompleksnih kemičnih procesov.

Njihove raziskave vodile v razvoj računalniških modelov Trojica "je omogočila risanje zemljevida skrivnostnih poti kemije s pomočjo računalnikov". Njihove raziskave, ki segajo nazaj v 70. leta prejšnjega stoletja, so vodile v razvoj računalniških modelov, ki simulirajo zapletene kemične procese in napovedujejo njihove izide, je svoj letošnji izbor nagrajencev pojasnila Kraljeva švedska akademija znanosti.

S svojim "razvojem večnivojskih modelov za kompleksne kemične sisteme" so ameriški raziskovalci opravili prelomno delo, saj so razvili metode, ki hkrati uporabljajo Newtonovo klasično fiziko in bistveno drugačno kvantno fiziko.

Na osnovi teh metod so bili razviti računalniški programi, ki znanstvenikom pomagajo bolje razumeti zapletene kemične procese, kot so npr. čiščenje izpušnih plinov s katalizatorji, fotosinteza v zelenih listih in povezovanje zdravil s ciljnimi proteini v telesu. To pa jim omogoča optimizacijo praktičnih rešitev - boljše sončne celice, katalizatorji v motorjih in celo zdravila.

Danes je računalnik za kemike prav tako pomembno orodje kot epruveta "Včasih so kemiki modele molekul ustvarjali s pomočjo plastičnih žogic in palčk. Danes takšni modeli nastajajo v računalnikih (...) Računalniški modeli, ki odsevajo resnično življenje, so postali bistveni za večino napredka, doseženega v kemiji danes (...) Danes je računalnik za kemike prav tako pomembno orodje kot epruveta," med drugim še piše v obrazložitvi nagrajencev.

Karplus je državljan ZDA in Avstrije. Rojen je bil leta 1930 na Dunaju, študiral je v ZDA, sedaj pa je profesor na univerzi v francoskem Strasbourgu in na ameriškem Harvardu. Tudi Levitt, ki je profesor na medicinski fakulteti na ameriškem Stanfordu, ima dvojno državljanstvo, poleg ameriškega še britansko. Rojen je bil leta 1947 v Južnoafriški republiki. Warshel je državljan ZDA in Izraela. Rojen je bil leta 1940 v izraelskem kibucu, danes pa je profesor na univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu.

Razdelili si bodo dobrih 920.000 evrov Trojica si bo razdelila nagrado, vredno skupaj osem milijonov švedskih kron ali dobrih 920.000 evrov. Tradicionalno jim bodo nagrado izročili v Stockholmu 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

Lani sta Nobelovo nagrado za kemijo prejela prav tako ameriška znanstvenika Robert Lefkowitz in Brian Kobilka za prelomna odkritja glede notranjega delovanja pomembne družine receptorjev, receptorjev v G-proteinih, zaradi katerih se celice odzivajo na zunanje dražljaje.

Imena nagrajencev za literaturo in ekonomijo ter najpomembnejše Nobelove nagrade - nagrade za mir - bodo objavljena v prihodnjih dneh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin