Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 19. 4. 2013, 13.45

8 let

Največje ekoface so iz Benedikta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na sklepnem tekmovanju Ekokviza v tem šolskem letu je zmagala Osnovna šola Benedikt, ki si je s tem poleg nagrad za naj poznavalsko ekoekipo prislužila tudi naziv ekoface leta in ekozastavo.

Finale že tradicionalnega projekta Ekokviz, katerega glavni partner je Telekom Slovenije, je potekal dopoldne na OŠ Martina Krpana v Ljubljani, za zmagovalno ekipo OŠ Benedikt, ki je nastopala pod imenom Googlelegends in osvojila 15 točk, pa se je na drugo mesto uvrstila Osnovna šola Šturje iz Ajdovščine (Majstri) z 12 točkami, na tretje pa Osnovna šola Ob Dravinji (Dravinja 2) z enajstimi točkami.

Najboljše ekipe Ekokviza 2012/2013 so prejele pokale in praktične nagrade, razdelili pa so tudi denarne nagrade v skupni vrednosti šest tisoč evrov, ki jih je prispeval Telekom Slovenije (TS), predal pa podpredsednik uprave TS-ja, mag Zoran Vehovar. Zmagovalna ekipa je tako prejela 2.500 evrov, drugouvrščena 1.500 evrov, tretjeuvrščena pa 1.000 evrov. Tolažilni denarni nagradi 500 evrov sta prejeli tudi četrtouvrščena in petouvrščena ekipa.

Na današnjem sklepnem tekmovanju je sicer nastopilo deset osnovnih šol, skupno pa letos 170 slovenskih osnovnih šol s 1.441 ekipami oziroma 4.323 osnovnošolci. Prireditev je povezoval igralec Gašper Tič, osrednji glasbeni gost pa je bil priljubljeni raper Zlatko.

Z vztrajnostjo do spremembe ekološkega ravnanja

Teme letošnjega Ekokviza so bile prehrana, trajnostna mobilnost in energija, z njimi pa želijo v programu Ekošole nadgrajevati šolske vsebine. "Vprašanja so kar težka, zato se morajo ekipe dobro pripraviti, vsako leto pa opažamo, da je znanje boljše, kar pomeni, da lahko zastavljamo tudi težja vprašanja. Prepričan sem, da lahko z vztrajnim delom pripomoremo tudi k spremembi ekološkega obnašanja, je povedal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošole, v okviru katerega poteka Ekokviz.

Cerar je še dejal, da je program Ekošole najbolj razširjena mreža v vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj med mladimi na svetu, v katero je vključenih 55 držav in skoraj deset milijonov otrok ter nekaj sto tisoč učiteljev, ki vsako leto aktivno sodelujejo na okoljskem področju in pri okoljskih akcijah. V Sloveniji smo nekje v zlati sredini, pri nas je v projekt vključena polovica vrtcev, osnovnih in srednjih šol, skupaj 717, kar je odlično, ne moremo pa se primerjati na primer s Škotsko, kjer so vse šole tudi ekošole.

Telekom Slovenije zvesti partner projekta Eko šol in Ekokviza

Podpredsednik uprave Telekoma Slovenije, mag. Zoran Vehovar, je ob koncu letošnje sezone Ekokviza povedal, da Telekom Slovenije že peto leto podpira Ekokviz oziroma projekt Ekošole in da so veseli, da lahko na ta način podpirajo mlade talente, ki pokažejo neverjetno poznavanje ekoloških tem v tem množičnem tekmovanju šol in vrtcev v Sloveniji. Poleg finančne donacije projekt podpirajo tudi tehnološko, s spletno stranjo, prek katere poteka tekmovanje, in z drugimi visokimi tehnologijami, da se znanje še naprej razvija. In ta projekt vsekakor nameravajo še naprej podpirati, je še povedal Vehovar.

Zmaga za ponos šole Smiljan Bačani, mentor zmagovalne ekipe Googlelegends iz OŠ Benedikt, je povedal, da je njihova šola že drugo leto nastopala na Ekokvizu, zmaga pa je velika nagrada za trud tekmovalcev, ki so ga morali vložiti v pripravo na kviz, ter vse, ki so v Ljubljani in doma v Benediktu navijali zanje. Zelo so ponosni na ta uspeh, ki bo dober glas o njihovi šoli ponesel še širše.

Člani zmagovalne ekipe Googlelegends Ana Pahler, Dona Golob in Domen Perko so v en glas povedali, da so se morali kar dobro pripraviti in da so tekmovanju posvetili precej svojega prostega časa, vendar je prvo mesto lepa nagrada za to, še večja pa bo, če bodo ljudje postali bolj ozaveščeni in bolj zavezani ekološkemu vedenju.

Ne spreglejte