Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nizka temperatura vreme Evropa

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 11.34

8 let

Na Hrvaškem do minus 16 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Hrvaškem so se zbudili v izredno mrzlo jutro, pretekli konec tedna pa je hud mraz zajel tudi večino Evrope.

Najbolj mrzlo na Hrvaškem je bilo v Otočcu v Liki, kjer je živo srebro padlo 16 stopinj Celzija pod ničlo. Tudi drugod po Liki je bilo okoli minus 15 stopinj, v Zagrebu in Karlovcu je bilo minus deset, na vzhodu države pa večinoma nekaj stopinj topleje. Na hrvaških otokih Krk, Hvar in Mljet se je živo srebro ustavilo pri nič stopinjah.

Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da bo popoldne znova oblačno in da bo do konca dneva na obali deževalo, v Liki in Gorskem kotarju pa snežilo. Pričakujejo, da bo v zahodnih delih države snežilo do četrtka in da bo v nekaterih krajih zapadlo tudi do pol metra novega snega. Sicer imajo na Zavižanu na Velebitu 230 centimetrov snega, v Gorskem kotarju tudi do 116 centimetrov, na Plitviških jezerih pa dobrega pol metra. Na Sljemenu nad Zagrebom je snežna odeja debela slabih 60 centimetrov.

Nizke temperature tudi v Bosni in Herzegovini Nizke temperature so danes tudi v Bosni in Hercegovini, kjer so zjutraj izmerili najnižje temperature letošnje zime. V Kupresu se je živo srebro namreč spustilo do minus 23 stopinj. Temperature pod ničlo so danes namerili tudi v Neumu, edinemu obmorskemu kraju v državi, kjer so izmerili minus eno stopinjo. Hladno je bilo tudi drugod po državi, kjer je čez konec tedna snežilo.

Evropo zajel hlad Tudi drugod po Evropi ni drugače, saj je 22 evropskih držav izdalo opozorila o ekstremno nizkih temperaturah in snežnih padavinah, poroča CNN. Po poročanju CNN-ovega meteorologa Brandona Millerja otoplitve še nekaj časa ne bo, saj bodo prevladovale nizke temperature.

V Ukrajini je zaradi mraza do zdaj umrlo najmanj sto ljudi, zaradi ledu pa je v zalivu Kerch obstalo tudi 120 tovornih ladij. Bukarešta je pretekli konec tedna zaznala rekordnih minus 24 stopinj Celzija, kar je najmanj v preteklih dveh tednih, ko se je začela hladna fronta.

Tudi sosednjo Italijo so zajele snežne padavine, ponekod pa so temperature padle tudi do minus 11 stopinj Celzija. Konec preteklega tedna so napovedovali tudi ledene razmere na jugu italijanskega škornja, v Kalabriji.

Ne spreglejte