Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
20. 8. 2010,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 20. 8. 2010, 13.50

8 let

Magnifico v Guči naredil svetovni žur

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Magnifico je s svojo skupino spravil v dobro voljo večtisočglavo množico, ki se je zbrala v Guči na 50. Saboru trubača.

Glede na to, da so se organizatorji zelo potrudili s pripravo jubilejnega petdesetega tekmovanja, je za Magnifica to, da so ga uvrstili v letošnji program, svojevrstno priznanje. Glavni oder so letos, ko festival traja deset dni, prevzela samo največja imena tukajšnje estrade, kot so Boban in Marko Marković, Keba, skupina Balkanika. Dan pred nastopom Magnifica pa je zbrano občinstvo spravljal v dobro voljo Goran Bregović. Magnifico organizatorjem ni ostal dolžan, saj je svoje delo opravil odlično. Pravzaprav moramo reči, da so imeli organizatorji srečo, da so lahko na 50. obletnico pripeljali prav njega.

Pred koncertom je bil Magnifico dobro razpoložen in je za SiOL povedal, da nima treme, ker nastopa dan po tem, ko je Gučo in njene obiskovalce ogreval Goran Bregović. Zaupal nam je tudi, da je s svojim honorarjem, ki ga je tu dobil, zadovoljen in da je na evropski ravni.

Koncert je začel z uspešnico Grlom u jagode in je svojo dobro voljo hitro prenesel na občinstvo, med poslušalci ni popuščala do konca koncerta. Pravzaprav bi lahko rekli, da se je dobro razpoloženje stopnjevalo. Seveda ni šlo brez megahita Hir aj kam, hir aj go. Ne bom trdil za vse, vendar je večina med izvajanjem tega komada padla v delirij. Koncert pa je Magnifico končal s pesmijo The land of champions.

Dan pred tem pa je Goran Bregović dokazal, zakaj ga radi poslušajo po vsem svetu. Pred koncertom je v medijih ponavljal, da bo tokrat nastopil s sloganom: "Ko ovde ne poludi, taj nije normalan." Po odzivih, zbranih pred njegovim odrom in potem po gostilnah po Guči, bi lahko rekli, da je bilo veliko takih, ki so znoreli. Še del njegove ekipe, petelin Rajko, je popustil pred "ponorelo" množico in svojega lastnika oziroma njegovo lepo belo obleko "posral". Kot da bi tudi on znorel ob zvokih, ki jih je ustvarjal Bregović s svojimi glasbeniki.

Če ta dva koncerta seštejemo s tistimi Bobana in Marka Markovića ter skupine Balkanika in preostalimi, lahko rečemo, da je organizatorjem uspelo postaviti festival na svetovni zemljevid. Zlasti Magnifico je pokazal in dokazal, da tu ne gre več samo za srbske trubače, ampak za svetovni žur s svetovno muziko. Kot bi rekla stroka: world music.

Ne spreglejte