Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
30. 12. 2014,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pablo Escobar

Torek, 30. 12. 2014, 11.50

8 let

Knjižna uspešnica, ki opisuje življenje enega najhujših kriminalcev v zgodovini

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Knjiga z naslovom "Pablo Escobar, moj oče", ki jo je napisal sin enega največjih kriminalcev v zgodovini, v Latinski Ameriki podira prodajne rekorde.

O življenju kolumbijskega narkokralja so izšle številne knjige, posneti so bili številni filmi, a nobeno od dozdajšnjih del, ki so skušali v zgodbo ujeti življenje enega najhujših zločincev v zgodovini, ni niti približno podobna zadnji knjigi, ki je izšla pred dobrim mesecem. Napisal jo je Juan Pablo Escobar, sin razvpitega kolumbijskega narkošefa, ki se je v skoraj dveh desetletjih v zgodovino zapisal kot ena najbolj temnih osebnosti vseh časov.

Stigmatizirani narod Pablo Escobar, moj oče (v izvirniku: Pablo Escobar, mi padre, op. a.) je intimna pripoved o odnosu z očetom, kot ga je doživel sin svetovno znanega mafijca. Oče je s svojim načinom življenja precej pripomogel k stigmatizaciji Kolumbijcev, v knjigi piše avtor Sebastián Marroquín, kot se danes podpisuje Escobarjev sin, ki je svojo osebnost pred leti skril za drugo ime in priimek in si s tem verjetno znatno olajšal življenje. "V Kolumbiji živi 46 milijonov ljudi in delinkventi so v manjšini. A tisti, ki so izvajali kazniva dejanja, so to počeli v takšnih razsežnostih, da se zdi, kot da sta takšen način razmišljanja in vpletenost v kazniva dejanja lastna celotni skupnosti. V resnici seveda ni tako," v knjigi piše Escobarjev potomec.

Pred dvema letoma se knjige ne bi lotil Če bi dobil povabilo, naj knjigo napiše dve leti prej, tega ne bi storil, je Marroquín povedal po pisanju časopisa Diario Uno. V knjigi bralec ne bo našel absolutne resnice, skoraj 500-strani dolgo delo je namreč zmes anekdot, ki jih je sinu izpričal zloglasni oče, podatke zanjo pa je zbiral tudi na kraju, kjer je glavni "junak" odraščal, živel in obiskoval šolo.

O očetu je Marroquínu pripovedovala mati, za sodelovanje je pridobil tudi novinarja, ki je v preteklosti pisal o Escobarju.

Nadziral 80 odstotkov trgovine z drogo Trgovina z drogo danes v Kolumbiji poteka v večjih razsežnostih kot v časih, ko se je s tem ukvarjal njegov oče, a doslej ni bilo storjenega dovolj, da bi to preprečili, med drugim piše 37-letni Marroquín.

Kako močan je bil eden največjih narkoimperijev v zgodovini, pove podatek, da je medelinski kartel v svojih "najboljših" časih nadziral 80 odstotkov vse svetovne proizvodnje in distribucije kokaina. Escobar je bil na vrhuncu moči in samozavesti, ki je spremljala njegov položaj, dovolj bogat, da je takratni kolumbijski vladi ponudil, da namesto nje odplača celoten zunanji dolg države.

Oče kot vodilo, kako se ne sme živeti Knjigo je sin posvetil nikomur drugemu kot svojemu očetu. Pablo Escobar, ki so ga kolumbijske oblasti s poti dokončno spravile pred 21 leti v strelskem spopadu na strehi hiše, kjer se je skrival po pobegu iz zapora, je za Marroquína življenjska smernica. Ne kako je treba, ampak kako ni priporočljivo živeti.

"Mojemu očetu, ki mi je pokazal, kakšne poti se ne sme ubrati," lahko preberemo v posvetilu knjige, ki je bila po pisanju mehiškega časopisa El Economista v decembru ena najbolj prodajanih v Latinski Ameriki.

Ne spreglejte