Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 12. 2015,
15.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

povprečne temperature

Sobota, 12. 12. 2015, 15.21

7 let, 12 mesecev

Kakšen je predlagani globalni podnebni sporazum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predlagani globalni podnebni sporazum svet vodi v smeri omejitve dviga globalne povprečne temperature na 1,5 stopinje Celzija. Gre za zgodovinski dokument, je dejal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Neto ničelne izpuste toplogrednih plinov naj bi dosegli v drugi polovici stoletja. Nevladne organizacije predlog - čeprav je daleč o idealnega - večinoma pozdravljajo. Pri sprejemanju sporazuma sicer prihaja do nove zamude. Plenarno zasedanje, ki bi se moralo začeti ob 15.45, so prestavili z namenom "zagotoviti dovolj časa za pregled osnutka", ki ga je predsedstvo predstavilo danes. Vse kaže, da vsi z osnutkom niso zadovoljni.

Pariški odbor, v okviru katerega nastaja besedilo sporazuma, se bo tako sestal danes ob 17.30, sledilo pa mu bo plenarno zasedanje pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC), na katerem naj bi sprejeli novi sporazum.

Ključni poudarki iz osnutka sporazuma:

Cilj je omejiti dvig globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija.

Neto ničelne izpuste - razmerje med antropogenimi izpusti in obsegom, ki ga vsrkajo ponori - naj bi dosegli v drugi polovici stoletja.

Na vsakih pet let se bo odvil pregled napredka držav pri doseganju podnebnih ciljev, prvi tak pregled naj bi se predvidoma zgodil leta 2023.

V sporazumu je člen o izgubah in škodi iz naslova podnebnih sprememb. Vendar pa so ta določila pospremljena z izrecnim določilom, da ta člen ne more biti osnova za kakršno koli odgovornost ali kompenzacijo.

Omenjenih je 100 milijard dolarjev letno kot najnižja raven finančne pomoči državam v razvoju za podnebno ukrepanje. Vendar pa je ta člen iz sporazuma premaknjen med nezavezujoče sklepe.

Gre za pravno zavezujoč dokument.

V besedilu ni več oklepajev, ki nakazujejo nestrinjanje med državami.

Ne spreglejte