SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gladina morja zaradi podnebnih sprememb tudi do meter višja

4

termometer

Strokovnjaki medvladne skupine Združenih narodov o podnebnih spremembah so opozorili, da bi se gladina morja po zadnjih raziskavah zaradi segrevanja ozračja utegnila povišati več kot za meter.

To je kar za dvakrat toliko, kot so predvidevali sprva.

Morska gladina bo za najmanj 50 cm višja Poročilo IPCC iz leta 2007 predvideva, da se bo gladina morja zaradi podnebnih sprememb do konca stoletja dvignila za od 18 do 59 centimetrov. Znanstveniki so na tokratnem izrednem sestanku te ocene označili za preveč konservativne in napovedali, da bi se morska gladina do konca stoletja utegnila dvigniti tudi za meter, po vsej verjetnosti pa ne manj kot za 50 centimetrov.

Močno bodo prizadeta nižje ležeča obalna območja

"To pomeni, da bodo spremembe po najbolj optimističnem scenariju močno prizadele nižje ležeča obalna območja, kjer živi desetina vsega svetovnega prebivalstva, če emisij toplogrednih plinov ne bomo takoj in občutno zmanjšali," so v izjavi za javnost zapisali organizatorji tokratnega sestanka, ki ga gosti univerza v Koebenhavnu. Ob tem so dodali, da bosta glavna vzroka za dvig morske gladine taljenje polarnega ledenega pokrova in taljenje ledenikov.

Zaključki konference bodo navzočim politikom podrobneje predstavljeni na srečanju, ki bo konec leta potekalo prav tako v Koebenhavnu, na njem pa naj bi razpravljali o sporazumu, ki bi nadomestil Kjotski protokol, ki se izteče leta 2012.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin