SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Elon Musk ne želi biti novi Hitler

3

termometer

Največji sodobni vizionar Elon Musk meni, da bomo ljudje za dobrobit svoje vrste v prihodnosti morali raziskati genetske modifikacije, a se sam na to področje zaradi moralnih zadržkov ne želi podati.

Raziskovanje vesolja, trajnostne energetske rešitve, internet, umetna inteligenca in nadgrajevanje ter spreminjanje genov. Pet področij, ki bodo po mnenju mnogo znanstvenikov narekovala nadaljnji razvoj človeštva. Elon Musk, bržkone največji sodobni vizionar, je aktiven kar na štirih. V svojem podjetju SpaceX išče načine za stroškovno učinkovito raziskovanje in kolonizacijo vesolja, v tovarnah Tesla Motors in SolarCity proizvaja električne avtomobile in sončne elektrarne, ustvaril je tudi internetni plačilni servis PayPal. Čeprav se je zelo boji, kar je poudaril že večkrat, vlaga tudi v razvoj in raziskovanje umetne inteligence. Kaj pa genski inženiring in spreminjanje človeškega DNK?

"Hitlerjev problem" Kot je Musk povedal za priljubljeno poljudnoznanstveno spletno stran Wait But Why, v prilagajanju, spreminjanju in nadgrajevanju človeških genov vidi moralne prepreke, ne tehničnih. Musk meni, da bi bilo z manipulacijo genov v prihodnosti zelo verjetno mogoče ustvariti nadčloveka, ki bi kljuboval bolezenskim epidemijam, dednim genetskim napakam, celo staranju. A s tem bi morda nastale druge težave. "Temu pravim Hitlerjev problem. Tudi prvi mož Tretjega rajha si je prizadeval ustvariti nadčloveka, genetsko čistost. Kako se izogniti Hitlerjevemu problemu? Tega pa ne vem," je Elon Musk povedal za Wait But Why.

Pred razmišljanjem o nadljudeh se bomo morali spopasti z bolj aktualnimi težavami, kot so prehitra rast prebivalstva, okoljske spremembe in čedalje večji razkol med družbenimi sloji, je še prepričan Musk. A tudi spreminjanje našega DNK bo po njegovem mnenju slej ali prej postalo nujno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin