Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
13.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 13.08

8 let

Britanski princ Harry prispel v domovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanski princ Harry je danes prispel v domovino, potem ko je deset tednov preživel v vojski v Afganistanu.

"Ne želim posedati v gradu Windsor. V splošnem ne maram Anglije tako zelo. Lepo je biti daleč stran od medijev in časopisov," je dejal Harry. Letalo z vojaki je v oporišču vojaškega letalstva v Brize Nortonu zahodno od Londona pristalo približno ob 13. uri po srednjeevropskem času. Harryja sta ob prihodu pričakala oče, britanski prestolonaslednik Charles in brat William.

Harry je svoje dolžnosti opravil z odliko

Harry je želel biti "eden izmed fantov", navaden vojak, ki z njimi deli tveganje in stisko. Harry se je v Afganistanu, natančneje v provinci Helmand, nahajal deset tednov in upa na dolgoročno vojaško kariero. Poveljnik Andrew Mackey je dejal, da je 23-letni Harry "svoje dolžnosti opravil z odliko".

Harryjevo delo v provinci Helmand je vključevalo podporo zračnim napadom na položaje talibanov kot tudi patruljiranje s pehoto. Nekaj časa je bil nameščen tudi v bazi, ki je od položajev talibanov oddaljena slabega pol kilometra. Pogoji za bivanje so bili primitivni in nevarni, vendar je Harry dejal, da je imel dovolj svobode.

Magnet za krogle in tarča za upornike

"Bizarno je," je pred časom dejal Harry. "Sedaj sem tu, že štiri dni se nisem tuširal, teden dni nisem umil oblek, vendar je vse videti popolnoma normalno. Lepo je biti tu z vsemi fanti in postopati kot del fantov," je še dodal. V Afganistanu se je sicer šalil, da je "magnet za krogle" in tarča za upornike. Lani bi moral oditi v Irak, vendar so načrt odpovedali, ker je britanska obveščevalna služba ugotovila, da skrajneži načrtujejo njegov umor.

Služenje v vojski bo pomagalo njegovi vojaški karieri Kljub temu, da se je v domovino vrnil predčasno, mu bo služenje v vojski po mnenju vojaških analitikov pomagalo njegovi vojaški karieri. Mediji v dogovoru z britanskim obrambnim ministrstvom niso poročali, kje v Afganistanu je Harry nameščen, saj so tako želeli zaščititi njegovo varnost in varnost njegovih soborcev. Vest o tem je nato le pricurljala v javnost.

Tudi mnogo Harryjevih kraljevih prednikov je sodelovalo v vojski. Harryjev stric, princ Andrew je med vojno za Falklandske otoke leta 1982 pilotiral helikopterje kraljeve mornarice, ded in princ Philip pa je med drugo svetovno vojno služil v kraljevi mornarici.

Ne spreglejte