Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 1. 2014,
15.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

čebele droge

Petek, 10. 1. 2014, 15.18

8 let

Bi lahko čebele izvohale droge in eksploziv?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rešitev za varnostne grožnje in tihotapljenje drog bi lahko bile čebele, ki bi bile usposobljene predvsem za iskanje nevarnih snovi.

Čebele imajo namreč sposobnost, ki bi jo lahko pojasnili kot občutljiv voh, prav tako imajo sposobnost učenja in pomnenja. Britanski znanstveniki zato menijo, da bi čebele, če bi jih urili po metodi nagrajevanja, lahko bile uspešne na več področjih, kot so odkrivanje prepovedanih drog in eksplozivov na letališčih, pozneje pa tudi v medicini in pri nadzoru kakovosti hrane.

Čebele namesto psov sledilcev "Čebele so vsaj tako dobre kot psi sledilci," je prepričana znanstvena raziskovalka Rebecca Nesbit, ki deluje v okviru skupine Inscentinel, vendar so čebele po njenih besedah cenejše in hitrejše za usposabljanje, prav tako so na voljo v večjem številu.

Kot dodaja znanstvenica, je vse odvisno od specifičnega vonja, vendar čebele lahko zaznajo neprijetne vonjave, ki so prisotne v delcih na trilijon, kar je enakovredno odkrivanju zrna soli v olimpijskem bazenu.

Kako bi se čebele usposabljale? Čebele bi bile v času usposabljanja določeno obdobje izpostavljene vonju, nato pa nagrajene z majhnim delcem sladkornega sirupa. Gre za neke vrste Pavlovo metodo refleksov.

Usposabljanje bi trajalo nekaj ur, in sicer bi bilo opravljenih osem krogov, refleks pa bi nato trajal več dni. Na konkretnem primeru bi nato lahko čebele z možnostjo zaznavanja različnih vonjev preiskovale na istem predmetu ali napravi.

Na Hrvaškem bi čebele iskale mine Sicer pa bi čebele lahko delovale tudi na drugih področjih, kot je primer, ko tovarna sadnih sokov želi preveriti, ali so pomaranče, ki jih kupujejo za sokove, okužene s škodljivci. Druga možnost je pomoč čebel v medicinske namene. Obstajajo namreč bolezni, vezane na določen vonj, ki se sprosti v urinu, krvi ali pri dihanju, Te bi lahko diagnosticirali s pomočjo čebel.

Britanski znanstveniki pa niso edini, ki poskušajo čebele naučiti, kako iskati eksploziv. Hrvaški profesor z Agronomske fakultete v Zagrebu Nikola Kezić si prav tako prizadeva, da bi čebele usposobil za konkretno nalogo – iskanje min na minskih poljih. Znanstveno je namreč dokazano, da vseh min ni mogoče najti, zato bi čebele na tem področju vsekakor lahko pripomogle.

Kaj pa dobro počutje čebel? Kot zagotavljajo znanstveniki, čebele ne bi bile poškodovane v procesu usposabljanja in nato iskanja nevarnih snovi. Vsaka čebela bi delala največ dve izmeni, nato pa bi se nepoškodovana vrnila v panj, kjer bi nadaljevala delo svojega osnovnega poslanstva.

Ne spreglejte