Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 4. 2014,
11.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2014, 11.23

7 let, 12 mesecev

20 kriterijev, kako prepoznati psihopata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kriminalistični psiholog in profesor Robert D. Hares je izdelal poseben test z imenom test PCL-R, metodo, ki jo uporabljajo za prepoznavanje psihopatov. To niso samo morilci in čudaki.

Psihopate si običajno predstavljamo kot morilce in čudake, toda kanadski psiholog Robert D. Hares z univerze British Columbia, ki je svoje profesionalno delo posvetil raziskovanju tega stanja, trdi, da bi bil psihopat lahko tudi vaš prijatelj, sodelavec ali celo partner.

Ni vsak psihopat, ki se znajde na nasprotni strani zakona Razvil je poseben test oziroma metodo, s pomočjo katere prepoznamo, ali je kdo psihopat ali ne, piše časnik The Telegraph. Hares poudarja, da sta pri teh posameznikih kesanje in empatija dve popolnoma odsotni lastnosti. V ekstremnih primerih je tako psihopatu vseeno, ali ste živi ali mrtvi.

Čeprav drži, da so nekateri med njimi nasilneži in kriminalci, to ne pomeni, da so psihopati vsi in le tisti, ki ne živijo v skladu z zakonom.

Hares je svoj test razdelil na 20 kriterijev. Če kriterij za osebo, ki sodeluje pri testu, ne drži, potem ta oseba pri tistem kriteriju ne dobi nobene točke. Če se v kriteriju delno prepozna, dobi eno točko, če pa kriterij za osebo popolnoma drži, dobi dve točki.

Psihopat bi pri tem testu dobil 40 točk, vsak, ki dobi najmanj 30 točk, pa izpolnjuje kriterije za diagnozo.

Niso vse značilnosti slabe "Nekateri ljudje izpolnjujejo kriterije za psihopata, vendar ne dovolj, da bi lahko povzročali težave. Pogosto so to naši prijatelji," je izpostavil psiholog in dodal, da nekatere značilnosti psihopatov niso nujno slabe.

Hares je s kolegom Paulom Babiakom napisal tudi knjigo Kače v oblekah: ko so na delu psihopati. V njej so analizirali 203 posameznike in ugotovili, da je štiri odstotke sodelujočih na testu osvojilo veliko točk.

Ne spreglejte